Историята на теглилките ще оживее в следваща музейна изложба в Русе /ВИДЕО/

Историята на теглилките ще оживее в следваща музейна изложба в Русе. Специалистите от Регионалния исторически музей вече са започнали идентификацията на предметите в колекцията си, която показва как са се измервали стоки и предмети преди и след въвеждането на килограма като мерна единица. Това става през 1880 г., когато в Източна Румелия е приет Закон за мерките и теглилките, според който единицата за тегло е килограмът, а в Княжество България се случва през 1888 г.

Колекцията включва 58 теглилки и 16 комплекта тежести, използвани през 19, 20 и началото на 21 век. Сред тях могат да се видят най-различни измервателни уреди – традиционни битови везни, технически, такива, които мерят теглото на яйца, теглилки за пликове в пощенски станции, за бебета и зърно. Има и такива с особена историческа стойност.

„Това е една комбинирана теглилка за различни насипни течности и други обеми, произведена от Георги Лазов от Пловдив, Фирмата е награждавана още в края на 19 век за изделията си, а за нас като историци е част от един процес, който започва непосредствено след Освобождението – уеднаквяването на мерките и теглилките, приемането на килограма като единица като еталон“, казва Владислав Атанасов, уредник в РИМ-Русе.

Изложбата е част от концепцията на музея да представя теми, свързани с модерните времена и градската култура. За специалистите е особено важно да показва колекции, създадени чрез дарения – така са събрани голяма част от теглилките.

„Искаме русенци да присъстват един вид в историята на града си, това да събужда любопитството, да събужда и дарителството, желанието за даряване, за съхраняване на вещта. Защото много често като специалисти сме свидетели как предмети с очевидно голяма стойност се изхвърлят, унищожават и ние сме общо взето тук първата линия на спасяване“, казва още Владислав Атанасов.

Изложбата от теглилки ще бъде подготвена и показана пред публика още тази година, но все още няма насрочена дата заради извънредното положение.

Exit mobile version