Днес: Италия гостува в Доходното с изложбата „Леонардо – благородният гений“

Изложбата „Леонардо – благородният гений“ ще гостува в Русе от днес, 2 октомври. Откриването ще бъде от 17:30 ч във фоайето на Доходното здание, като на събитието ще присъстват почетният консул на Италия във Варна Антонио Таркуинио и неговият съветник по културната дейност Димитър Стойнов.

Експозицията е подготвена от италианския посланик у нас Стефано Балди със съдействието на Италианския културен институт в София и е посветена на 500-годишнината от смъртта на Леонардо да Винчи (1452 – 1519).  Тя разказва за живота и най-известните произведения на големия гений в различни области, като се започне от живописта и се достигне до архитектурата, инженерните науки, ботаниката, анатомията и музиката.

Изложбата се състои от 14 винилни пана с изображения и текстове на италиански и български език, които представят Леонардо по един нестандартен начин . „Не само като гений и знаменит художник, скулптор, архитект, изобретател или инженер, но и като реална личност. Личност, която твори във всеки миг от живота си, която се съмнява и търси, която е изпълнена с любов и несекващ интерес към целия свят, която изобретява идеи и поставя основите на модерното мислене. Личност, която е един от основните модели за мисленето на съвременните творци, изследователи, учени и всички останали хора“, се казва в анонса към експозицията.

Тя ще остане в Русе до 13 октомври и е част от програмата на Есенния салон на изкуствата и културата, организиран от Община Русе.

Exit mobile version