Свинекомплекс Голямо Враново с отличие „Дарител на годината 2023“

Свинекомплекс Голямо Враново бе отличен с плакет и почетна грамота „Дарител на годината 2023“ в категорията „Произведения на изкуството“ на церемония, която се състоя в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София. Призът бе връчен на изпълнителния директор на дружеството Вихрен Димитров.

Наградата е за луксозния албум, издадена за 50-годишнината на най-стария свинекомплекс в Източна Европа – Свинекомплекс Голямо Враново. 30 броя от албума бяха дарени за фонда на Националната библиотека. Освен него дружеството е дарило и 10 фотоса на Николай Ковачев, които бяха включени във фото-изложбата „Зад усмивката на безвремието”, представена преди време в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий.

Церемонията „Дарител на годината“ се състоя за шеста година. В рамките на събитието бяха отличени общо 24 дарители и партньори на Националната библиотека.

В категорията „Медийно партньорство“ бяха отличени БТА и журналистът Георги Митов.

За „Опазване на книжовната памет на България“ почетна грамота и плакет бяха присъдени на Константин Чипев и Къдринка Къдринова.

В категорията „Книгите на дарителите“ отличени са проф. Златимир Коларов, Иванка Райнова, посланикът на България в Нигерия Янко Йорданов и издателство „Тангра ИК“.

Наградени в категория „Книгоиздаване“ са издателство „Българска история – БИ-93“ и създаденото към него сдружение „Българска история“, издателство „АССА-М“, и Съюзът на тракийските дружества в България.

За принос към Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в категорията „Осинови книга“ са отличени Великият Магистериален Приорат на България на Върховния военен орден на Храма на Йерусалим, учениците от 10-о средно училище „Теодор Траянов“ в София и „Инер уил – клуб Шумен“.

Плакет и почетна грамота в категорията „Произведения на изкуството“ бяха връчени на „Голямо Враново Инвест“ АД и Пламен Петков. За „Партньорство“ отличени са от „Дабъл Т“ ООД.

В категория „Международно културно сътрудничество“ Националната библиотека отличи седем посолства – на Държавата Палестина, Обединените арабски емирства, Република Северна Македония, Либия, Полша, Мароко и Виетнам.

„Стана традиция всяка година да благодарим на нашите дарители, на дарителите на Националната библиотека. И тази традиция се превърна в такава само по една проста причина. Ние оценяваме това, което те правят. И сме с дълбокото убеждение, че заедно следваме традицията, която са завещали нашите предци – да благодарим и да ценим благородните жестове на дарителството“, каза по време на събитието директорът на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ доц. д-р Красимира Александрова.

Тя посочи, че над 300 дарителите са подкрепили библиотеката през 2023 г., а общата стойност на даренията е 107 983 лева.

Exit mobile version