Свинекомплекс Голямо Враново и Тракийски университет спасяват изчезваща порода

Свинекомплекс Голямо Враново и  Тракийският университет спасяват изчезващата порода Източнобалканска свиня. Запазването й бе във фокуса на провелата се на 23 и 24 ноември Международна конференция „Аборигенни домашни  породи Източнобалканска свиня – съкровището на България“. Неин домакин бе Тракийски университет-Стара Загора, а дейностите по запазване на рядката порода в Свинекомплекс Голямо Враново бяха представени от д-р Ангел Мавровски.

Инициативата за спасяването на породата идва преди три години от изпълнителния директор на „Свинекомплекс Голямо Враново-Инвест“ Вихрен Димитров. При свое посещение в Унгария той вижда отношението на унгарците към  тяхната местна порода Мангалицата и колко високо се цени тя. Свързва се с ректора на Тракийския университет проф. Добри Ярков и заедно с учени от университета и експерти от Изпълнителната агенция по репродукция и селекция на животните (ИАСРЖ) обмислят дейностите по спасяването на тази ценна  генетика, която в последните години беше засегната сериозно от разпространението на вируса на африканската чума по свинете. След африканската чума у нас са останали по-малко от 200 животни от Източнобалканската свиня.

Аборигенните породи като тази имат две важни качества – те са приспособени към местните условия на храна, климатични условия, технологии на отглеждане, а от друга страна произвеждат много висококачествено месо. То е натурално и много полезно за здравето на хората.

Вече са факт и първите резултати от съвместната дейност, разказа представителят на свинекомплекса д-р Ангел Мавровски. След  дълги опити са приучени мъжки разплодници и се добива семенен материал, като по този начин  се извършва контролирано изкуствено осеменяване с цел избягване на близкородствени кръстоски, които водят до ниска продуктивност, смъртност и редица генетични аномалии.

Проф. Добри Ярков и екипът от Голямо Враново са си поставили за цел и разчитането на генома на Източнобалканската свиня. Това ще спомогне за изясняването за по-нататъшната програма за развитие и репопулация на породата.

Конференцията имаше за цел да предостави форум за дискусия и обмяна на практики за опазването на породата. В нея взеха участие представители на научните общности от България, Австрия, Германия, Сърбия.

По данни от ИАСРЖ, представени на конференцията, у нас са останали около 52 селекционни животни в база на ССА- Средец, 50 в база на ИАСРЖ-Сливен и 25 в Кюстендил. Официално породата се води силно застрашена и изчезваща. Данни за нея по нашите земи има отпреди 2500 г., а в момента България е на крачка от ликвидирането й. В инициативата по спасяването се инвестират много време и средства, като засега връщането на породата в обичайните й местообитания е много рисковано поради риска от ново заразяване с африканска чума.

Целите, които Свинекомплекс Голямо Враното си е поставил, са няколко. Съвместно с Тракийски Университет и ИАСРЖ ще се осъществява контролирана развъдна дейност на минимум 200 бр. свине майки, осеменявани изкуствено. Отделно ще се създадат развъдни линии от качествени разплодници. Сред задачите е да се възстанови поголовието, с ясна визия за проблемите с АЧС и контрола на заболяването, както и са се създадат реални пазари и условия за бизнес за участващите в проекта.

 

Exit mobile version