Русенски свещеници отслужиха заупокойна молитва за патриарх Неофит /ВИДЕО/

Заупокойна молитва за душата на Българския патриарх Неофит бе отслужена днес в катедралния храм „Света Троица“ в Русе. Службата събра много от свещениците в Русенската епархия, където дядо Неофит бе митрополит в продължение на 18 години. В храма дойдоха представители на Католическата църква в лицето на отец Валтер и сестра Йола, зам.областният управител Георги Георгиев и зам.-кметът Енчо Енчев, интелектуалци, миряни.

„Като Русенски митрополит той остави незабравима следа сред своето паство, сред своето духовенство – голяма част от което той самият е ръкоположил и е въвел на това поприще на божията нива. Скръбта е по-голяма и заради това, че повечето от християните в Русе са имали непосредствен контакт с него“, каза Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенската митрополия.

Всички очакват днешното заседание на Светия синод, свикано заради кончината на патриарха. „Очакваме решението на Светия синод затова как ще бъде изпратен Негово Светейшество, за да се съобразим и включим и ние в траурното шествие“, каза още епископ Макарий.

Exit mobile version