Русенската „Булмаркет“ купува румънска жп компания за 17 млн. евро

Снимка: Красен Панев

Русенската „Булмаркет груп“ купува румънска жп компания Vest Trans Rail. Сделката е за 17 млн. eвро, като предварителният договор вече е подписан. Това беше съобщено пред „Капитал“ от създателя на русенската група Станко Станков, развиваща дейности в сферата на биогоривата и търговията с пропан-бутан.

Румънската компания държи към момента 5% пазарен дял. При финализирането на сделката „Булмаркет груп“ ще придобие първоначално 80% от компанията, а останалите 20% догодина. Станков се надява сделката да мине до декември, като чакат одобрение от румънското КЗК.

Целта на придобивката е в рамките на 3 до 5 години българската група да държи 10% от жп пазара в северната съседка. Инвестициите на „Булмаркет груп“ в жп сектора не спират дотам, като изчисленията показват, че от миналата година до края на 2023 г. те ще възлизат на 60 млн. евро.

Сделката на практика разширява жп бизнеса им в Румъния. Към момента русенската група вече има един жп оператор в Румъния, който започна работа през втората половина на 2021 г. – „Юнайтед рейлуейс“, също част от „Булмаркет груп“. Той разполага с 5 локомотива и 0.8-1% пазарен дял.

Сега се избира придобиване, тъй като това ще позволи по-бързо навлизане на пазара, а целта е в следващите 3 до 5 години общо двете компании да имат 10% от товарния жп сектор, обяснява пред „Капитал“ Младен Станков, който ръководи „Булмаркет ДМ“ и бизнеса, занимаващ се с търговията с минерални горива и логистичните операции.

Изборът пада на Vest Trans Rail, тъй като българската компания работи с тях и са партньори, като едновременно с това дружеството показва ефективност и добри резултати, казва Младен Станков. Компанията има 35 локомотива и около 400 вагона – за горива и генерални товари, като метали и цимент. Според фирмени бази данни приходите на Vest Trans Rail за 2021 г. са 17.5 млн. евро, а служителите 156.

Жп историята на „Булмаркет груп“ започва от България. Местното дружество е „Булмаркет рейл карго“ и в момента по изчисления на Младен Станков има 17-18% пазарен дял и се нарежда на второ място след държавните „БДЖ – Товарни превози“.

Жп експанзията в района продължава и в Сърбия, където тази година е придобито жп дружество с лиценз, което обаче не е извършвало дейност, като за него се закупува подвижен състав.

Създадена е сегашната „Булмаркет рейл карго“, като от един локомотив, возещ по един кратък участък, сега компанията държи 17-18% от пазара, като има над 30 локомотива. Приходите на жп оператора за 2021 г. са близо 52 млн. лв.

Около 30% от товарите, които превозва дружеството са на групата – горива и зърно, като всичко останало е на външни клиенти, като се предлага и по-комплексна услуга.

Снимка: Красен Панев

Exit mobile version