Проектозакон ще маха паметника на Ленин в Новград, хората не го дават /ВИДЕО/

ГЕРБ-СДС и „Демократична България“ внесоха проектозакон с допълнения към приетия преди 22 години закон, с който комунистическият режим се обявява за престъпен. Според предложенията паметниците и символите от епохата трябва да бъдат премахнати или преместени в музей. Това се отнася и за единствения паметник на Ленин в България – в село Новград, Ценовско, но местните хора не са съгласни да се разделят с атракцията си.

Според проектозакона всички органи на държавната и местната власт, техните териториални звена, публично-правни организации, образователни институции, юридически и физически лица се задължават да махнат от публичните места символи във възхвала на комунизма и Българската комунистическа партия. Символите могат да бъдат предоставени на Музея за социалистическо изкуство.

Ако пък даден паметник не може да бъде преместен, върху него трябва да се монтира табела със следния надпис:  „Комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довел страната до национална катастрофа, и дейността на Българската комунистическа партия са обявени за престъпни със закон, приет от 38-ото Народно събрание.“

За хората от Новград обаче паметникът на Ленин прави селото им една от туристическите атракции за чужденците. Той е издигнат през 1975 г., а негов автор е румънският скулптор Борис Караджа, който пет години по-рано прави същия паметник в Русе. И докато русенската фигура е демонтирана през 1990 г., тази в Новград е съхранена благодарение на местните жители.

Паметникът на Ленин е поставен върху земя, одържавена през 60-те години на 20 век за построяване на сграда на „Напоителни системи“. На общоселско събрание обаче била възприета друга идея – селото да се сдобие с бронзова фигура в цял ръст на съветския вожд, чието име носело местното ТКЗС . Парите били събрани чрез някогашното „самооблагане“ по време на соца, при което за местния бюджет се отчисляват по 2 % от заплатата на всеки жител.
След демократичните промени земята била върната на собствениците й с реституцията. Наследницата възстановила на общината сумата от 700 лв. , която някога родителите й били получили за отчуждаването на парцела от 700 кв.м. Тя обаче решила да остави паметника на Ленин, тъй като била съгласна с желанието на общината той да се превърне в туристическа атракция.

Бумът на демокрацията в Източна Европа през 90-те години доведе от масово унищожаване на паметниците на комунизма, което пък ги направи интересни за чужденците. Точно по това време финландски бизнесмен се появява в Новград, за да купи паметника на Ленин. Срещу сумата от 27 000 долара той възнамерявал да го демонтира и отнесе в Хелзинки, но получил категоричен отказ.

Exit mobile version