Община Ветово ще има наредба за опазване на обществения ред

Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Ветово ще бъде гледана на предстоящата сесия на местния Общински съвет. Текстовете предвиждат редица забрани, свързани с поведението на гражданите на обществени места.

Забранява се например употребата на алкохолни напитки по улиците, площадите, паркове и зелени площи, в дворове на административни сгради и учебни заведения (училища, детски градини, детски ясли), спортни игрища и стадиони. Не е разрешено и играенето на хазартни игри, просия, врачуване и гадателство на обществени места.

Сред по-важните разпоредби са тези, свързани с осигуряване на спокойствието на гражданите. С наредбата се забранява:

  1. Вдигането на шум, смущаващ спокойствието на обитатели на жилищни сгради за времето от 14.00ч. до 16.00ч. и от 00ч. до 07.00ч. в работни дни, и от 13.00ч. до 16.30ч. и от 23.00ч. до 09.00ч.през празнични и почивни дни.
  2. За времето от 14.00 ч. до 16.00 ч. и от 23.00ч. до 08.00ч., озвучаването в райони около обществени, жилищни сгради и търговски обекти. Разрешение за временно озвучаване на мероприятия, шествия и др. се издава от Кмета на Община Ветово, като се определя различно време от това определено в тази точка.
  3. Свиренето на музикални инструменти, пеенето, викането на открито и в близост до жилищни сгради.
  4. Влизането в пререкания между граждани на обществени места (улици, тротоари, търговски обекти, училищни дворове и др.).
  5. Използването на предмети, които биха застрашили живота и здравето на други лица (боксове, вериги, тояги и др.).
  6. Откритото носене и употреба на взривни вещества, огнестрелно и хладно оръжие, въздушни пушки и др. подобни в заведения, дискотеки, училища, детски градини и други сгради с обществено значение.
  7. Хвърлянето на бомбички, ракети, факли и др. подобни взривни и запалителни предмети на обществени места, в и от жилищни сгради.
  8. Спане по пейки, градини, ж. п. гари, автобусни спирки и др. обществени места.
  9. Къпане, миене, пране в комуникационни съоръжения, неохраняеми водоеми и др.

По отношение на чистотата и приветливия вид на производствени, административни, обществени сгради, складове, гаражи, паркинги, пазари и други имоти това е ангажимент на собствениците или наемателите, които ги управляват и стопанисват в периметър 3 метра около обекта.

Ето и целия проект на Наредбата: naredba_1

Exit mobile version