Миграция от Русе към Варна и София: Какви са цените и къде се местят русенци

Крайдунавският град, въпреки наличието на добра инфраструктура и възможности за туризъм, не успява да задържи хората, тъй като не им предлага достатъчно варианти за работа и обучение. Варна и София са двата града, в които русенци предпочитат да се преместят – причините са различни, цените на имотите и предпочитаните квартали също. Аргументите за миграцията от Русе към населени места в двата противоположни края на страната коментират за Вас експертите в областта на недвижимите имоти от “Реалистимо”.

София предлага повече възможности за постоянна работа и обучение

В София инвестират и разкриват офиси множество международни компании в областта на софтуера, технологиите, аутсорсинга. Също така, в столицата се намират множество частни и държавни средни и висши училища, които предлагат огромен избор от специалности.

Така намирането на работа, включително в дългосрочен план, е по-сигурно в столицата, дори за хора без или с ниска квалификация, тъй като големите компании предпочитат сами да обучат кадрите си.

Едни от най-популярните места в София за покупка на жилище са квартали като Кръстова вада и Гоце Делчев.

Русенци обаче често не могат да си позволят много високите цени на жилищата в София – ето защо те могат да се насочат към кварталите с добра инфраструктура, но по-евтини жилища. В “Надежда” или “Овча купел” квадратният метър струва около 1500-1700 евро, за разлика от “Младост” и южните квартали, където със сигурност надминава 2200 евро, а понякога и 3000. Жилищните комплекси обаче са комуникативни, с добре развита транспортна инфраструктура. Метрото позволява стигане до която и да е точка на града за по-малко от час, а до центъра – за не повече от 15 мин. И в двата, и в “Надежда”, и в “Овча купел”, има детски градини и училища и големи паркове. Изборът е между нови и стари жилища, има възможност и за изгодни сделки “на зелено”, при сградите да бъдат завършени.

Докато преди 3 години, Русе биеше рекорди по брой сделки с имоти в града, сега пазара е доста по-спокоен и забелязваме продажба и миграция към големите градове на страната.

Във Варна повече са възможностите за сезонна работа и реализация в сферата на туризма

Морската столица е привлекателна както за живеене, така и за почивка. През топлите месеци много хора избират да наемат по-евтини квартири там, а да плажуват в курортите, което е много хубаво за икономиката на града. Морската градина пък е дом на различни фестивали и културни мероприятия. Така възможностите за работа в сектора на услугите привличат русенци към Варна.

Градът е жив и през зимата, а все по-дългите топли периоди оставят за туризма само 3-4 месеца затишие. Така покупката на жилище във Варна съчетава редица предимства – морският въздух, възможностите за препитание, все пак по-малкото хора, отколкото в София. Цените обаче много приличат на столичните – в желаните варненски квартали двустайните апартаменти струват повече от 2000 евро за квадратен метър. Около морската градина и в “Нептун” цените надхвърлят 2300 евро, а жилищата в централната част на града струват около 1700-1800 евро за квадрат. Подобна е ситуацията и в “Чайка”. Все по-предпочитан е квартал Аспарухово за покупка на имот във Варна, заради добрата инфраструктура и плажа.

Все пак русенци могат да се насочат към “Възраждане” или “Електрон” – и двата добре инфраструктурно обезпечени квартали, с училища, детски градини и широки зелени площи.

Отминаха дните, когато продажбата на имот в Русе ставаше експресно. Вече този процес е значително по-бавен поради макроикономическата обстановка.

Exit mobile version