800 000 евро връщат блясъка на копието на „Златната църква“ на цар Симеон в Русе /ВИДЕО/

800 000 евро ще върнат блясъка на копието на „Златната църква“ на цар Симеон – храма „Света Петка“ в Русе. Средствата са по трансграничен проект за региона Русе-Гюргево, като общата сума е 1,5 млн.евро и в нея са включени ремонт и реставрация на още два храма ще бъдат ремонтирани още два храма – „Св.Георги“ в Русе и румънският „Св.Пантелеймон“ в община Ведя.
Църквата „Света Петка“ е построена в края на 30-те години на миналия век в близост до единствената запазена порта на старата крепост на града. Тъй като е на скат, постепенно започва да се руши и накланя.
„Камбанарията вече толкова драстично се отделя от основната част на храма, вече с просто око се вижда, не е необходимо дори да се правят геодезически замервания, макар че такива са направени“, казва отец Станимир Велчев, председател на храма.
Освен конструктивните изменения по сградата, се рушат и стенописите. Особено трагично е положението в олтара. „Мазилката се рони, материалът, от който е направена, е остарял и не издържа на самите процеси, които са се породили първо от влагата, от течовете и съответно влагата прониква в стените и оттам и самите стенописи се увреждат“, казва още той.
Ремонтните дейности се очаква да започнат през март, тъй като в момента вървят процедури. Реставрацията е съгласувана с Министерството на културата, тъй като русенският храм е със статут на паметник.
Проектът, по който бъде ремонтирана църквата, е свързан с общото християнско наследство и общите светци на региона – като Св. Петка, която е популярна като Св.Параскева в Румъния, Св.Георги, който е покровител на Русе и Гюргево, Св.Димитър Басарбовски. Освен реконструкцията и реставрацията на сградата и стенописи, ще бъде изграден и експозиционен център, в който ще намерят място редица интересни църковни реликви, книги. Предвижда се да се разработят и туристически маршрути, свързани с обектите на християнското наследство.

Exit mobile version