8 дни с превишение на ФПЧ заради печките отчетоха в Русе за януари

Автоматичната измервателна станция „Възраждане“ в Русе е отчела през януари 8 дни с превишена средноденощна (СДН) стойност за ФПЧ10 (50 µg/m3), като  измерената максимална стойност е 69,54 µg/m3. Средномесечната концентрация на този атмосферен замърсител за месец януари 2022 г. е 44,57 µg/m3.

За същия период на изминалата година са регистрирани два пъти по-малко дни (4)  с превишения на СДН за ФПЧ10, с максимално отчетена стойност 71,94 µg/m3 и средномесечна концентрация за периода 30,61 µg/m3.

В дните с превишения на фините прахови частици, особено във вечерните часове са регистрирани и  повишени концентрации на азотни оксиди, въглероден оксид и бензен. Това се дължи на  използването на твърди горива за отопление в битовия сектор, което в съчетание с липсата на вятър, наличие на температурни инверсии водят до по-трудно разсейване и задържане на замърсителите в приземния слой на атмосферата.

За изминалата 2021 г. са регистрирани 28 дни с превишения на СДН за ФПЧ10 на годишна база, като е спазено изискването за максимален брой превишения на СДН за фини прахови частици до 35 на година.

 

 

Exit mobile version