75 тежки катастрофи с 11 загинали са станали от началото на годината в Русенско

От началото на годината в Русенско са се случили 75 тежки произшествия. Ранени са 101 души, а 11 са загубили живота си. Спрямо миналата година има лек спад на тежките катастрофи, като през 2022-а има две с повече от един загинал. Общият брой на починалите до момента в пътни инциденти е със 7 души повече отколкото за същия период на 2021.  Това стана ясно на провелото се заседание по безопасност на движението по пътищата.

Зам.областният управител Людмил Христов поиска от общините в региона и Областното пътно управление да се извършат огледи и да се предприемат мерки за подобряване на видимостта, осветляването на най-рисковите кръстовища,  отстраняването на наноси и всякакви инертни материали от пътната настилка. В обсега на проверките ще попаднат и канавките. Оценка ще се направи и на състоянието на велоалеите, тъй като има сигнали от граждани за много конфликтни точки. Подобен е участъкът в района на бившата Симова мелница в Русе.

Относно разбитите улици заради водния цикъл, в началото на следващата седмица Областната администрация ще изготви писмо до ВиК-Русе, с което ще поиска по-стриктен контрол относно временната организация на движението в участъците, където се извършват ремонтни дейности. Има места, където е нужна по-адекватна сигнализация, както и навременно и качествено запълване на изкопите.  От Областната управа ще поискат и максимално бързо възобновяване на пътната настилка по ключовите пътни артерии в града.

Христов ще изиска подробна информация относно състоянието на светофарните уредби и изправността на звуковата сигнализация в Русе, където пресичат незрящи граждани. Той постави и въпроса до колко е приспособен градският транспорт за хора със зрителни проблеми.

 

 

Exit mobile version