67 паралелки и 5 нови специалности ще има в средното образование в Русенско

67 паралелки са заложени в план-приема през новата учебна 2023/2024 г. в Русенска област. От тях 43 ще бъдат професионални и 24 профилирани, стана ясно на областната комисия по заетост.

Включени са пет нови специалности – четири в Русе и една в Две могили. За Русе това са „Компютърни мрежи“ в ПГ по електроника и електротехника, „Художествена тъкан“ в ПГ по облекло, „Промишлена електроника“ в ПГ по транспорт и „Пространствен дизайн“ в ПГ по строителство, архитектура и геодезия. В тях се очаква да се обучават 65 ученици. Петата специалност е „Говедовъдство“ и тя ще бъде разкрита в ПГ по селско стопанство в Две могили, като в нея ще се обучават 26 ученици.

Защитените специалности ще бъдат седем, като в тях ще се обучават 143 ученици – „Минна електромеханика“,  „Говедовъдство“, „Художествена дърворезба“, „Художествена тъкан“, „Корабоводене-речно“, „Корабни машини и механизми“, „Локомотиви и вагони“.

Други 20 специалности са с очакван недостиг, а 234 ученици по 14 специалности ще имат възможността да учат в дуална форма на обучение.

Данните сочат, че основно образование ще завършат малко над 1700 ученици в областта. Най-много са в община Русе – 1380, а най-малко в Борово – 19.  В град Русе се планира прием в 56 паралелки, от които 21 за профилирано обучение и 35 за професионално обучение. За ученици в пети клас ще има две паралелки в МГ „Баба Тонка“.

Exit mobile version