60 механизирани съдове за битови отпадъци пристигат в „Чародейка-Юг“ /ВИДЕО/

Първите 15 от общо 60 механизирани съда за битови отпадъци вече са поставени в жк „Чародейка-Юг“ в Русе. С тях се поставя началото на модернизация на системата за събиране на битови отпадъци в общината. Русе е третият град след Бургас и София, където ще се използва новият вид на сметосъбиране и сметоизвозване.

Поетапно системата ще бъде внедрена във всички квартали, а в централната градска част това ще стане накрая, тъй като е нужен по-малък камион за обслужване на новите контейнери, обясни началникът на отдел „Екология“ Василена Панкова.

Контейнерите са с по-голям обем от досегашните и се отварят ръчно или чрез натискане на педал с крак. Съдовете вече няма да се пълнят с вода при валежи, защото са конструирани така, че да не стоят отворени по-дълго от времето, необходимо за изхвърляне на отпадъци. Благодарение на механизма за бързо затваряне, миризмите от отпадъците ще бъдат сведени до минимум. Контейнерите са изработени от стомана, което ги прави по-устойчиви. Чрез новата система обслужването на съдовете  между 3 и 4 пъти по-бързо и безшумно от старите.

При част от точките на поставяне може да се наложи оптимизация поради осигуряване на безопасност на уличното платно и пешеходните тротоари заради по-големия обем на новите съдове, обясниха от общината. Оттам отново призоваха гражданите да изхвърлят в контейнерите само битов отпадък.

Exit mobile version