6-ти национален преглед на фолклорните ансамбли ще се проведе в Русе в събота

На 30 април в Доходно здание ще се състои 6-ти Национален преглед на фолклорните ансамбли, организиран от Националната секция на CIOFF България. Концертът ще е с вход-свободен за зрители и с начало: 10 часа.

Неговото провеждане в град Русе e поверено на регионалния координатор на организацията Богдан Донев, главен художествен ръководител на ФТТ „Найден Киров“.

Една от основните цели на Националната Секция за България на CIOFF (Международен Съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства – Асоцииран партньор на ЮНЕСКО) е да съхранява и популяризира духовното и културно наследство на България чрез музика, песен и танц, представяно от групи, ансамбли и формации, работещи в сферата на фолклора, танцовата самодейност и нематериалното културно наследство.

Национална секция за България на CIOFF продължи организираните национални прегледи от Центъра за художествена самодейност на 4 години, считано от 2002 г., като в периода 2021-2022 г. се провежда 6-ят Национален преглед на фолклорните ансамбли. Прегледът дава възможност на НС за България на CIOFF® за оценка на израстването на съставите в художествено и творческо отношение; преглед на новия репертоар на ансамблите; обогатяване на концертната дейност на съставите и представяне на художествените им постижения; избиране на „Представителни ансамбли” на НС за България на CIOFF в различни категории за представяне на България на Международни Фолклорни Фестивали и културни форуми в чужбина.

Exit mobile version