57 % от паралелките 1-4 клас в Русенско са готови да учат присъствено

57 % от паралелките с ученици от 1 до 4 клас в Русенска област са готови да учат присъствено, съобщи за Русе Медиа началникът на Регионалния инспектор по образование Росица Георгиева. От общо 334 паралелки в региона 192 имат съгласие на повече от 50 % от родителите за връщане в клас и тестване. Това важи за 3300 деца от общо 6087.

В община Борово ще учат присъствено всички осем паралелки. След тях се нарежда община Иваново, където от 14 паралелки ще се върнат 9. Най-малко са в община Бяла –от 19 паралелки само 4 отново влизат в клас.

В община Русе такава готовност имат 59% от паралелките. Най-голямо разбиране са проявили родителите в ОУ „Любен Каравелов“, където от 11 паралелки само една остава онлайн, и в ОУ „Отец Паисий“, където от 16 паралелки две ще бъдат дистанционно.

Нежелание да се тестват децата от страна на родителите поставя в дъното на таблицата СУ „Христо Ботев“, където от 14 паралелки се връщат само 5, и СУ „Васил Левски“, където от 30 паралелки присъствено ще учат 12.

Реално все още не е ясно кога учениците от 1 до 4 клас ще се върнат в класните стаи, тъй като все още в Русенска област няма от щадящите тестове. От МОН са уведомили РУО-Русе, че се чака доставка. „В момента, който стане ясно, ще уведомим училищата, като те ще имат два дни от раздаването на тестовете да подготвят за възстановяване на учебния процес и тестването. На страницата на всяко училище ще бъде публикувана информация за времето и организацията на връщане на децата в клас“, каза Росица Георгиева.

Засега няма преподаватели, които да са отказали да участват в тестването. Ако все пак се появи необходимост от допълнителна помощ, от БЧК- Русе са заявили своята готовност да осигурят доброволци.

 

Exit mobile version