5,5 млн.лв. дава държавата за нова визия и облекчаване на трафика на Дунав мост

Нови платна за леките и тежкотоварните автомобили заедно с промяна на инфраструктурата около трасе „Изход“ на Дунав мост в Русе ще бъдат изградени през следващата година. Държавата е предвидила 5 458 000 лв., а реализацията ще бъде осъществена след обществена поръчка за „Инженеринг (проектиране, строителство и осъществяване на авторски надзор) за обект: „Изграждане на пътни платна,  като част от инфраструктурата на трасе „Изход“ в зона „Запад“ на ГКПП „Дунав мост-Русе““, обявена от Агенция „Митици“. Срокът за подаване на оферти е до 7 декември.

За тази реконструкция се говори от няколко години, но до момента не е осъществена. Според експертите, незавършеността на пътната инфраструктура създава трудности на изходящия трафик.  В източната част на зона „Запад“, непосредствено преди линията за митнически контрол, е разположено хале за щателна митническа проверка на леки автомобили. Налага се всички автомобили, напускащи страната, да се движат по старото трасе, което представлява хоризонтална крива с малък радиус и надлъжен наклон 8 %‚ заобикалящ халето и подхождащ към линията за контрол.

Идеята е да се премахнат старите постройки веднага след кръговото кръстовище за подход към граничния пункт и там да се направят трасета, които да отвеждат леките коли директно към гишетата за пътни такси и разрешителни.

В началото на зона „Запад“ има свободно пространство, което е необходимо да бъде оформено като трасета за товарни автомобили, подхождащи към линията за митнически контрол. Всичко това ще премахне конфликтния участък с кривата, където се получават струпвания на товарни автомобили поради невъзможността да заемат определените им за контрол товарни трасета.

Необходимо е да се проектира и изпълни пътната връзка между кръговото движение преди граничния пункт, транспортния портал за товарни автомобили, влизащи в зоната, и линията за контрол на дейността по пътни такси и разрешителни в граничния пункт. Това включва рехабилитация на съществуващите асфалтови трасета и изграждане на нови такива на мястото на съществуващите тревни и други площи в този участък. Целта е да се получи обща асфалтова площ, която с подходяща организация на движение да отдели лекия от тежкия трафик и създаде буферна зона, която да поеме максимален брой товарни превозни средства и да ги насочи организирано към линията за контрол.

Очакваните резултати са:

 

 

Exit mobile version