5 важни плюса на телескопа за лов

Използването на различни оптични приспособления не е някаква рядкост за любителите на лова. Мерните прибори най-общо се делят на такива, които влизат в употреба по време на стрелба (оптически мерници и бързомерци), или други, предназначени за предварително наблюдение на обстановката.

Към втората група се причислява и телескопът за лов. Този вид монокъл вероятно не е най-популярният вариант сред ловците, но безспорно има своите плюсове и може да бъде от сериозна полза в редица ситуации.

Увеличение до 50 пъти

Основното предимство на един телескоп за лов пред всички останали мерни прибори е степента на уголемяване на наблюдаваните обекти. Всякакви бинокли и далекомери остават далеч назад, ако сравняваме възможностите за магнификация на уреда. При телескопите увеличението достига до 50-60 пъти, когато говорим за моделите за лов. Иначе има и варианти с потенциал от 500х или още по-висок, но те не са приложими на излет сред природата.

Всъщност за преследване на дивеч са необходими доста по-скромни показатели. Ловен телескоп с визуално приближение между 8 и 30 пъти е напълно достатъчен, за да осъществим с негова помощ качествен оглед на района. А колкото и да е голяма територията, ние ще наблюдаваме нейните особености и обитатели в радиус не повече от няколко километра.

Така че със степен на увеличение до 30, ще получим идеални резултати. Естествено, трябва да се има предвид, че обекти, които се намират прекалено близо, няма да се фокусират дори от най-скъпия уред, но това „замъгляване“ става при няколко десетки метра, а ние поначало търсим чист образ на значително по-голямо разстояние.

Възможност за оглеждане на обширни райони

Значителната степен на магнификация ни дава шанса за наблюдение на голяма по площ зона. Ако говорим за 4-5 километра в радиуса, то това се равнява на десетки квадратни километри. Да свием малко диапазона – смята се, че оптималната дистанция за оглед достига до 2000-3000 метра. Отново говорим за 15-20 кв. км, че дори и повече.

Подобен ареал е трудно да бъде обходен в рамките на излета. Затова можем да се концентрираме върху конкретен отрязък от видимата зона и да си съставим възможно най-подробна картина. С качествен ловен телескоп ще видим не само къде евентуално се намира дивечът, но и какви са особеностите на терена на няколко километра от нас.

Опция за нощно наблюдение

Ловните излети често започват още преди изгрев слънце. Това означава, че имаме нужда от средство за наблюдение, което се приспособява към тъмнината и полумрака. В такава ситуация идват на помощ качествените телескопи. Разбира се, можем да се снабдим с очила за нощно виждане, но самите наблюдателни тръби от високия клас са конструирани така, че позволяват спокойно наблюдение в тъмните часове от денонощието.

Защита от влага и аномалии на температурата

Това свойство не е присъщо на всеки вид телескоп. При висококачествените монокли обаче са взети мерки срещу прекалено резки покачвания или спадове на целзиевите градуси. Друг огромен плюс е противодействието им за проникване на влагата.

Телескопите за лов, произведени от реномираните брандове, са запечатани плътно, за да се постигне вакуум и в тях да не попадне нито частица от външната среда. „Сърцевината“ на самия уред се пълни с азот, предотвратявайки запотяване на лещите, което, освен че е много досадно, е фундаментален конструктивен проблем и може да направи уреда практически неизползваем.

Компактни размери и удобно пренасяне

Стигаме и до това колко е голям телескопът. Когато чуем самото му название, често си представяме някакво много тежко и голямо оптическо приспособление. Но тук не говорим за космически телескопи, така че подобна асоциация е силно преувеличена.

Наблюдателната тръба за лов е с изключително компактни размери, тъй като е сгъваема и се прибира в специална кутия след употреба. От къде мислите, че идва терминът „телескопичен“?

Добавяйки към комплекта и статив, без който наблюдението би било доста по-трудно, нашата подвижност отново няма да бъде намалена, защото той също е сгъваем и може да се прибере в раницата.

След всичко казано до тук вече сме наясно, че покупката на ловен телескоп съвсем не е екстравагантна прищявка. Наличието на този уред гарантирано ще да ни бъде от полза в много различни направления.

 

Exit mobile version