45 млади таланти излизат на сцената в детската опера „Огнивото“ в Русе

45 млади таланти на възраст от 4 до 19 години излизат на сцената в премиерата на детската опера „Огнивото“, създадена по приказката на Андерсен. Оригиналният спектакъл ще бъде представен на 24 януари от 19 часа в Русенска опера, под чиято шапка работи и трупата на Детската опера.

Класическият сюжет на Андерсен е претворен в текста на режисьора Илия Деведжиев, който е и постановчик на заглавието. Без да се отдалечава от оригиналния разказ, той е привнесъл още герои – придворни, граждани, занаятчии, алчен дракон и измамен маг, от когото идва орисването на принцесата да се омъжи за прост войник. Обогатяването на списъка на действащите лица дава възможност за изява на всичките 45 млади актьори от Детската опера.

За театралния педагог Росица Миновска-Деведжиева „Огнивото“ е една от най-известните и омагьосващи приказки на Андерсен, която има място на музикалната и театрална сцена. Музиката на Милен Апостолов отправя предизвикателство към младата трупа, която до момента е правила няколко мюзикъли и една оперета, а сега обръща поглед към по-трудното изкуство на операта. Диригентът на спектакъла Свилен Димитров  определя музикалния текст като много интересен и сложен, едновременно авангарден и класически.

Постановката ще бъде с модерна сценография от Антония-Мария Тонева и мащабни кукли, дело на Лиляна Василева. Хореографията е на Малина Арнаудова, Радка Неделчева и Детелина Кремакова. Част от костюмите пък са изработени от учениците от Професионалната гимназия по облекло.

Exit mobile version