44 км канализация сбъднаха една мечта за Средна кула и Долапите /ВИДЕО/

С водосвет и символично прерязване на лента официално бе поставен финалът на водния проект в двата русенски квартала „Средна кула“ и „Долапите“. Обектът със сложното име „Реконструкция и доизграждане на ВиК мрежи в кв. „Средна кула“ и кв.„Долапите“, изграждане на отвеждащ колектор и реконструкция на прилежаща ВиК мрежа“ всъщност е сбъдването на една мечта на местните хора, които от години се борят да имат канализация.

На официалната церемония, която символично се състоя на 22 март – Световния ден на водата, присъстваха управителят на ВиК-Русе инж.Илиан Милев, областният управител Анатоли Станев и кметските пълномощници на двата квартала Божидар Йотов и Светлин Савов заедно с още много гости и жители на Средна кула и Долапите.

След края на проекта те имат вече канализационна мрежа с обща дължина от приблизително 44 км, като са изградени и над 2000 сградни канализационни отклонения. Освен цялостно изграждане на канализация в двата квартала, в проекта за строителения обект беше включена и реконструкция на водопроводи. Те са с дължина от около 8 км. Изградени са и над 200 сградни водопроводни отклонения.

„Изпълнението на строителен обект с подобен мащаб в града в близост до жилищни сгради е изключително сложен процес, съпътстван от проблеми и предизвикателства, както и затруднения за гражданите. Общите усилия обаче се увенчаха с успех и днес можем да кажем, че са създадени необходимите условия отпадъчните води от двата квартала да се отвеждат към градската пречиствателна станция“, споделиха от ВиК-Русе.

Инж.Илиан Милев припомни, че този обект е подготвян  повече от десетилетие, но по различни причини не е успял да се реализира. „В крайна сметка, благодарение на бързото изпълнение от строителя и добрата координация между институциите, успяхме да завършим в кратки срокове такъв мащабен проект. Проектът е въведен в експлоатация, канализацията работи и бих искал да отправя апел към всички граждани да се присъединят към канализацията  в максимално кратки срокове, тъй като това е тяхно задължение по Закона за устройство на територията“, каза инж.Милев.

Областният управител сподели, че действително подобни проекти изискват да се търпят неудобства, но резултатите са за добро – изграждане на канализация, която ще помогне съществено за развитието и на кварталите, и на хората, и на бизнеса.

Пълномощниците на кмета в двата квартала Божидар Йотов на Средна кула и Светлин Савов на Долапите споделиха, че се е реализирала една дългогодишна мечта на местните хора, които многократно излизаха на протести за канализация. Сега те вече ще могат да загърбят септичните ями и да живеят по един нормален за 21 век начин.

След водосвета женска певческа група „Изворен фолклор“ от читалището в Средна кула поздрави присъстващите гости със свои изпълнения.

Дейностите са в рамките на проект „Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от „ВиК“ ООД − Русе“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Кохезионния фонд на ЕС и националния бюджет чрез Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г“. Проектът е съфинансиран от Европейските структурни и инвестиционни фондове на ЕС от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ Той на обща стойност 128 901 043 лв. (след сключване на Допълнително споразумение №3 от 06.08.2021г. за актуализация на бюджета на проекта във връзка с реалната стойност на сключените  договори с изпълнители по основните дейности по проекта), а общата му продължителност е 54 месеца.

Exit mobile version