40 души се потрошиха по улиците, пострада и екип на „Спешна помощ“ /ВИДЕО/

Рекорден брой пострадали пешеходци имаше днес заради непочистени улици в Русе. Причината е падналият рано сутринта сняг, който за кратко заледи настилките и тротоарите в града. В рамките на три часа екипите на „Спешна помощ“ са обслужили близо 40 души, които са получили наранявания след подхлъзване и падане.

Първият сигнал е подаден малко преди 7.30, когато мъж в центъра на Русе получава черепно-мозъчна травма след падане до сладкарница „Неделя“. До обяд екипите са откарали близо 40 души до болницата със счупени ръце и крака и наранявания на главата. Повечето от пострадалите са на възраст над 50 години.

„На всяка трета минута се получава сигнал, дори екипите не могат да се завърнат до централата, а в движение им се подават адресите. Дежурните диспечери едва смогват да изпращат коли. За жалост имаме дори и колеги от екипите, пострадали с натъртвания, отивайки към самите адреси. Всички тези пострадали пациенти са по улиците на Русе, в близост до домовете си, в централната част на града, междублоковите пространства.

За съжаление се наложи някои от пострадалите да изчакат по-дълго време помощта на нашия екип, тъй като просто всички са заети“, разказа Анюта Балевска от ЦСМП-Русе.

Русенци също споделят, че придвижването им сутринта е било истинско изпитание. Някои дори са получили мускулна треска в опитите си да не се подхлъзнат и да запазят равновесие.

От общината признават, че действително е имало проблем. Не са успели да почистят, тъй като снегът е завалял сутринта, когато хората са отивали на работа.

„Докато започне осоляването в светлата част на денонощието, навалелият сняг, колкото и малък да беше, направи заледени участъци и от пътното платно, и от тротоарите. В момента вече ефектът се вижда, тъй като беше хвърлено достатъчно количество сол върху уличната мрежа. Тротоарните площи се почистват ръчно и затова там ефектът е по-бавен. Снегът не беше много голям, но за съжаление започна точно тогава, когато всички хора тръгнаха на работа и затова имаме такива инциденти“, обясни директорът на общинската дирекция „Обществен ред и сигурност“ Спасимир Димитров.

Изкарана е била цялата наличната техника на територията на общината –  16 машини в града и 16 извън града. Не е използвана допълнителна техника, защото тя е за почистване, а не за разхвърляне на сол.

След спирането на снега в ранния следобед обстановката вече е нормализирана.

Exit mobile version