3D модели на шедьоврите на Колю Фичето ще радват посетителите в Бяла

3D модели на шедьоврите на Колю Фичето ще бъдат закупени от Община Бяла, като решението трябва да бъде взето от съветниците на предстоящата сесия на Общинския съвет в Бяла. Те са свързани с развитието на туристическия обект – моста на Колю Фичето и новия посетителски център, като ще представят най-известните творения на майстора.

Дигиталните 3D модели ще бъдат с включена анимация и физически макети на Колю Фичето, църквата „Света Троица“ в гр. Свищов, Покрития мост над река Осъм в гр. Ловеч и Моста над Дряновска река в гр. Дряново. Общата стойност на моделите няма да надвиши 46 000 лева с ДДС, а средствата могат да се осигурят от целевата субсидия за капиталови разходи на Община Бяла за 2024 година.

Във връзка с очакваното увеличение на туристическия поток и необходимостта от организация на движението на туристите и престоя на превозните средства край посетителския център, ще бъде изградена зона за паркиране. За упражняване контрол на достъпа до тази зона е необходимо закупуване на паркинг система за контролиран достъп и платено паркиране. Тя ще включва бариера, входни и изходни терминали, касови автомати и свързаните с тях устройства и софтуер за управление и заплащане. Такава система паркиране може да бъде закупена на стойност до 55 000 лева с ДДС, като средствата могат да бъдат осигурени от целевата субсидия за капиталови разходи на Община Бяла за 2024 година. Това решение също трябва да се вземе от общинските съветници.

Желанието на Община Бяла е да популяризира новия туристически обект и целия регион. За целта ще работи с местни и румънски туроператори, ще разпространява аудиовизуални произведения – филми, импресии, рекламни клипове, фотоси, чрез излъчването им по национални и международни телевизионни туристически канали. Същите ще бъдат публикувани на туристически интернет страници. Всичко това ще допринесе за развитието на Община Бяла като конкурентоспособна туристическа дестинация. По този начин ще се разработи един интегриран и жизнеспособен туристически продукт на Община Бяла със значителен туристически потенциал, привличащ голям брой посетители за осигуряване на финансова устойчивост, опазване и популяризиране на културното ни наследство. Не на последно място – от изключителна важност за Общината е възможността за разкриване на нови работни места.

 

Exit mobile version