359 гюлета от Паша бастион на брега на Дунава изскочиха при изкопни работи /ВИДЕО/

Необичайна находка влиза във фондовете на Историческия музей в Русе. 359 гюлета от времето на Руско-турската война са били намерени при изкопни работи от строителна фирма в близост до брега на Дунава. Откритието е интересно не само заради големия брой на боеприпасите, а и заради факта, че до момента музеят не разполага с подобни експонати.
Гюлетата са открити в района на ул.“Мостова“, където някога се е намирало укреплението Паша. По времето на Османската империя то е било част от Русчушката крепост.
„На фотоизображенията на книгата на щабс капитан Равенски, публикувана от нашия колега Стоян Йорданов и Красимир Кънчев, се виждат ясно пирамиди от такива гюлета, поставени в ниското в близост до това укрепление Паша бастион. От него са се обстрелвали и Дунавския път, и отсрещния румънски бряг. По време на Руско-турската война е обстрелван град Гюргево и са му нанесени големи поражения през лятото на 1877 г.“, разказва уредникът Ренета Рошкева.
Почти всички гюлета са с диаметър 11 сантиметра, а всяко едно тежи около 5 кг. Находките обаче са безопасни, тъй като не са били със запалителни материали. „Би трябвало да има взрив – трябва да има отвор, който се е пълнил, но те се наричат ядра и се приготвят за обстрел непосредствено преди атаката“, обяснява музейният специалист.
Тъй като гюлетата са от желязо, това ги е спасило от корозия през годините. Предстои те да бъдат почистени и консервирани, след което да бъдат експонирани във вид на пирамида в музея в Русе.

Exit mobile version