31-годишен русенец с 15 присъди бе арестуван отново заради престъпления

31-годишният русенец А. А е бил задържан от полицията заради кражби и теглене на пари от чужда банкова карта. По искане на прокуратурата в Русе Окръжният съд го остави за постоянно в ареста, тъй като става дума за опасен рецидив.

Мъжът е извършил новите престъпления само четири месеца след излизането си от затвора. На 2 октомври той е разбил страничните стъкла на два автомобила и от купетата е откраднал различни вещи. Непосредствено след това от банкомат в същия район е изтеглил 410 лв. от сметката на собственика на едната кола.

За първото престъпление в Наказателния кодекс е предвидено наказание лишаване от свобода от 3 до 15 години, а за второто – от 2 до 8 години лишаване от свобода и глоба.

От справката за съдимост е видно, че обвиняемият е осъждан общо 15 пъти за кражби и други престъпления. На 17.06.2020г. е излязъл от затвора, където е изтърпял последната си присъда.

Тежестта на обвинението, липсата на трудова ангажираност и съдебното минало на А. А. обуславят реалната опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление с оглед неговите трайни престъпни навици, прецени съдът.

Мотивът на защитата, с който моли за по-лека мярка за неотклонение, а именно – наличието на постоянен адрес в гр.Русе, според съда е обстоятелство, което е било налице и към момента на извършването на деянията и явно не е възпряло обвиняемия. Съдебният състав прие твърденията за здравословни проблеми на А. А. за недоказани, тъй като по делото липсват каквито и да е данни в тази насока.

Определението на Окръжен съд – Русе за постоянен арест може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.

 

Exit mobile version