31-годишен русенец получи условна присъда за неволно убийство след побой

2 години и 8 месеца условно е присъдата, която получи 31-годишен русенец за побой, причинил смъртта на 64-годишен мъж. Пред състав на Окръжния съд в Русе подсъдимият призна вината си и делото се гледа по съкратената процедура, като наказанието бе намалено с една трета според изискванията на закона.

Русенецът бе обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда. Инцидентът е станал на 20 май 2019 г. в центъра на Русе, когато минавал покрай заведението „Тирол“ на паркинга на хотел „Дунав“. Там бил и възрастният мъж, който имал здравословни проблеми заради черепно-мозъчна травма в миналото и често си говорел сам на висок тон. 31-годишният Я. И. се ядосал от подвикванията и, тъй като бил под влияние на изпито голямо количество алкохол, му нанесъл удари с юмруци по главата и по лицето.

Мъжъг паднал на земята и си ударил главата в плочките, а подсъдимият продължил да му нанася удари с ръце и с крака. Свидетели сигнализирали на тел.112 и пострадалият бил откаран в болница в много тежко състояние, където въпреки извършените две операции на главата, починал на 24 май 2019 г.

Първоначално определените 4 години лишаване от свобода, след като делото бе по съкратеното следствие, бяха редуцирани с една трета до 2 години и 8 месеца условно с 5 години изпитателен срок. Подсъдимият е осъден да заплати и 80 000 лв. обезщетение на дъщерята на починалия.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок пред Апелативен съд – гр. Велико Търново.

Exit mobile version