300 ловци на Дунав мост: Искаме си груповия лов на диви свине! /ВИДЕО/

Близо 300 ловци блокираха Дунав мост в знак на протест. Те не са съгласни с проектозаповедта на Министерството на земеделието, която забранява груповия лов на дива свиня по поречието на река Дунав. Протестиращите затвориха за около 30 минути движението към граничния пункт, което доведе до образуването на колони от автомобили.

Със скандирания „Искаме лов!“ авджии от Русе, Кубрат, Свищов, Добрич и Тутракан изразиха недоволството си от ограниченията. Според тях това ще доведе до увеличаване броя на дивите прасета и ще повиши опасността от пренасяне на африканска чума по свинете през Дунава.

„Ние сме един вид бариера за дивеча, който може да влезе със заразата от Румъния. Основно ловът ни е на остров Алеко, нямаме прасе, което да е избягало посока България. Изпуснем ли прасе, през водата всички бягат към Румъния“, каза Венцислав Стоянов от ловната дружинка на Сливо поле.

Популацията на прасетата ще се увеличи, тъй като те отиват на тихо и спокойно място. Ще се събират там, където не се ловува, още повече, че им предстои брачен период, обясни Любомир Димитров от ловната дружинка на Горно Абланово. Затова единственият вариант е да се отстрелват в групов лов с кучета.

Според ловците Агенцията по безопасност на храните си противоречи, защото от една страна искат да се намали популацията на дивите свине, а в същото време забраняват лова.

Вариантът за индивидуален лов и лов без кучета е неприемлив, когато става дума за дивата свиня, категорични са ловците. Те бяха подкрепени на място и от областния управител Галин Григоров.

„Който поне малко е запознат, знае, че няма никаква възможност да бъде намален броят на дивите свине, ако няма гонки и ако няма групов лов с кучета. Така че е доста наивно да си мислим, че може с индивидуален лов да бъде намалена популацията и аз смятам категорично, че сега е моментът да се разреши ловът и максимално да се отстрелват прасетата. Затова подкрепям справедливите искания на всички, които са тук. Ние нямаме армия в момента, на която да разчитаме, нямаме други способи, със закон са забранени капаните и хвърлянето на отрова. Така че груповият лов е единственото решение“, каза Григоров.

Участниците в протеста излязоха с декларация с исканията си и заявиха, че ако заповедта се приеме, ще протестират в София.

Exit mobile version