28 шаржа с музиканти, артисти и спортисти показват различното лице на Европа /ВИДЕО/

В изложбата липсват образи на политици, но пък ще се гласува символично за европейското бъдеще

Нестандартна изложба в Русе представя различното лице на обединена Европа. Тя включва 28 шаржа, колкото са държавите-членки на Европейския съюз, които изобразяват по забавен начин изявени личности от културата, изкуството и спорта от различните европейски страни. Техен автор е русенският художник Огнян Балканджиев, който от години работи в този жанр. Откриването ще бъде днес, 9 май, от 18 часа в Екомузея, като в хепънинга ще се включат Русенска детска опера, „Линди хоп“-Русе, Илиан Венков и Петър Стаменков.

Когато от Информационния център „Европа Директно“ канят Огнян Балканджиев да направи изложба за 9 май, той изпада в затруднение, тъй като има стотици рисунки на известни личности. „Имах пълната свобода да избера и подредя каквото и както искам и така се оформи експозицията от 28 европейски личности във всички сфери от спорта до културата, с изключение на политици. Решихме, че образите в изложбата са хора, които действително са постигнали някакви успехи в своята област, докато политикът днес  е политик, утре го няма“, казва авторът.

Сред образите в изложбата има много музиканти и хора на киното, тъй като самият художник е запален по рока, джаза и седмото изкуство. Най-любимите му са певецът Роби Уилямс, вокалът на „Рамщайн“, френските писатели Мишел Уелбек и Фредерик Бегбеде.  Има и двама българи – носителите на „Оскар“ Теодор Ушев и Димитър Маринов, които за съжаление живеят в чужбина.

Шаржовете обикновено се раждат от някаква новина, свързана с дадената личност. Огнян Балканджиев първо намира подходящата снимка, след което започва истинската работа – да проучи историята на човека, да види известни факти за него. Целта е, когато зрителят види рисунката, да го разпознае по детайлите, преди още да е видял лицето му. „Не само да има прилика, че е човек, но да има един характер. Защото иначе ти го гледаш, че този е Иван, обаче всъщност като носа му е на Иван, очите на Иван, ама не е Иван“, казва художникът.  И признава, че българите са доста по-претенциозни към своите шаржове, като често се обиждат, вместо да се забавляват. За разлика от всички световни звезди, които е рисувал и които са получили забавните си образи като подарък от него.

Изложбата „Лицата на Европа“ има още едно послание –в навечерието на европейските избори да насърчи хората да гласуват за тази Европа, в която искат да живеят.

„Към експозицията сме поставили и една символична урна. Имаме и едни символични бюлетини , на които всички участващи в откриването на изложбата могат да напишат за какво искат да гласуват, за каква Европа, за нещо, което им е харесало, за нещо, което не им е харесало и искат да променят“, казва ръководителят на Информационния център „Европа Директно“ в Русе Ирина Стоянова, която е организатор на изложбата.

Експозицията, която  е част от информационната кампания #ТозиПътЩеГласувамЗаЕвропа,  ще остане в Екомузея до края на май.

Exit mobile version