28 социални жилища ще приютяват бедни русенски семейства/ВИДЕО/

28 социални жилища ще приютяват бедни русенски семейства за срок от 3 години. Това ще стане факт с помощта на новата социална услуга, която ще се осъществи за първи път в Русе. Тя се финансира с европейски средства по Оперативна програма „Региони в растеж“ и е предназначена за „малцинствени групи от населението и социално слаби лица, които не могат да се ползват от условията на жилищното настаняване на Община Русе“.

Първата стъпка ще бъде построяването на нова сграда със сутерен и четири надземни нива в квартал „Родина“, с два отделни входа. Ще бъдат оформени 28 апартамента – 2 едностайни, 20 двустайни и 6 тристайни, като девет от всички жилища ще бъдат специално проектирани за ползване от хора с физически увреждания. Отделно ще има паркинг и беседки. Първата копка на новата сграда ще бъде направена утре, а през 2021 г. трябва всичко да бъде готово. Всеки апартамент ще бъде обзаведен с електрически уреди, легла, гардероби и др. Цялата сграда ще бъде енергийно ефективна и ще има соларни панели.

Настаняването на хората ще стане по реда на нова общинска наредба, която конкретизира целевите групи: бездомни хора и такива, които живеят в много лоши битови условия; родители с деца, вкл. непълнолетни родители, многодетни семейства, деца с влошено здраве и увреждания; хора в риск от бедност и социално изключване.

Ще има и изисквания към тях – децата да посещават редовно училище, безработните да повишат квалификацията си, всички да имат личен лекар и др. Целта е, когато напуснат социалното жилище след 3 години, да могат сами да се справят с живота.

Хората, които ще живеят в тези жилища, ще плащат сами комуналните си разходи. За сигурността на сградата ще се грижат управител и домакин, а при проблем нарушителите ще трябва да напуснат апартаментите. Самият подбор на потребителите ще бъде направен шест месеца преди приключване на строежа на сградата.

Exit mobile version