Заразата влезе в още две училища, под карантина са деца от 1,2, 3 и 7 клас /ВИДЕО/

Коронавирусът влезе в още две училища в Русе – частното „Леонардо да Винчи“ и най-голямото „Васил Левски“, а отделно има и пореден случай в Европейското училище. Общо за последното денонощие в Русенско са регистрирани 12 нови случая, като трима от тях – семейство мъж и жена на 50 и 49 години, и още един мъж, са настанени в УМБАЛ „Медика“.

Сред новозаразените са две учителки. Едната от тях е на 55 години и е преподавала във втори и трети клас на СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“, а другата – на 44-годишна възраст, е учителка в един от първите класове в СУ „Васил Левски“. За момента от Гимназията по европейски езици под карантина остават 43-ма ученици от двата класа.

В СУ „Васил Левски“ заради заразената учителка са карантинирани два първи класа.  Началникът на РУО-Русе Росица Георгиева обясни, че това се налага, тъй като преподавателката е имала часове и двете паралелки, като класният ръководител на другия първи клас също ще остане 14 дни у дома. Обучението на първокласниците в момента е на етап изписване на елементите на буквите, но има предвидени механизми и допълнително обучение, които да наваксат евентуалните пропуски на най-малките ученици при заниманията им у дома. Те ще бъдат подпомагани и от родителите си, тъй като децата от 12 години не могат да бъдат оставени без надзор от възрастен вкъщи.

Заразен е и още един ученик – 13-годишно момче от 7 клас в ПЧСУ „Леонардо да Винчи“. За момента са установени 11 контактни лица, като всички те са от паралелката, в която се обучава. На тях също ще им се наложи да останат под 14-дневна домашна карантина.

Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова съобщи в Русе, че в момента в България има заразени 144 учители и 142 ученици. „Правилата при тези случаи са ясни – при заразен учител, когато има по-дълъг контакт, се карантинира и паралелката му, а иначе учителят остава под карантина. а паралелката работи със заместващ учител.  При учениците – когато заразен ученик е посещавал училище, се карантинира цялата паралелка“, обясни тя.

Останали нови случаи на коронавирус в региона са на хора на възраст между 20 и 58 години от Русе, с изключение на 50-годишен мъж от село Острица. Броят на диагностицираните с COVID-19 в областта стана 476 души, като активните случаи са 77. От тях 26 са на болнично лечение, а 51 са под домашна изолация.

За изминалите 24 часа има и седем новоизлекувани пациенти, с което броят на оздравелите от началото на пандемията от COVID-19 в Русенско достигна 376. Няма и починали пациенти с положителен PCR тест в региона за изминалите 24 часа.

 

Exit mobile version