24 автобуса тръгват по улиците на Русе, новата транспортна схема – наесен /ВИДЕО/

24 автобуса от белгийската марка Ван Хоол тръгват по улиците на Русе от 1 май, за да обслужват автобусни линии № 3, 28, 30 и 33. Превозните средства са част от парка на „Общински транспорт“, като постепенно ще бъдат обхванати всички линии и дружеството ще бъде единственото, което ще обслужва градския транспорт в Русе, обясни зам.-кметът по комунални дейности Димитър Недев.

Автобусите са втора употреба и са били част от транспорта в белгийската столица Брюксел. Те са нископодови, с две врати и дължина от 12 метра. Климатизирани са и разполагат с рампа за инвалиди. Капацитетът им е 32 седящи места и 40 правостоящи. Разполагат с информационната система с 3 екрана от външната страна на превозното средство и един двустранен информационен дисплей в салона, имат и валидатори.

Зам.-кметът Димитър Недев припомни, че през 2021 г. на сесия на Общинския съвет бе взето решение общинският транспорт да се обслужва единствено от общинското предприятие. В резултат са обявени обществени поръчки за доставка на още превозни средства. По първата поръчка са закупени въпросните 24 автобуса, а в момента тече втората поръчка. По нея има избран изпълнител и са закупени още 10 автобуса. Те са от една група с първите 24, което означава, че резервните части ще бъдат еднакви и взаимнозаменяеми, обясни още Недев.

Така в края на септември или началото на октомври паркът на „Общински транспорт“ трябва да включва около 48 тролейбуса, част от които ще се доставят в периода от юли до октомври, 20 електробуса и 34 автобуса на дизелово гориво с евро 5.

24-те автобуса ще бъдат въвеждани в експлоатация поетапно, тъй като в момента върви тяхното ребрандиране в син цвят с цел уеднаквяване на визията на автопарка на дружеството.

Към момента 7 са пребоядисани в светлосиния цвят, който да съвпада с цвета на електробусите и със символичния за Русе цвят на река Дунав. Боядисването се извършва със собствени сили и средства, като отделно се налага да бъдат преработени гърловините за зареждане заради разликата в системите в Белгия и у нас.

Новата транспортна схема за Русе, която е приета с отложено изпълнение, се очаква да влезе в действие в края на септември или началото на октомври, каза още Димитър Недев. Забавянето е по две причини – да се осигури минималният необходим брой транспортни средства и да приключи водния проект. В началото на есента би трябвало улиците вече да са асфалтирани от изпълнителите на водния проект, а отделно община Русе има отпуснати средства и тегли заем за асфалтиране и възстановяване на основни булеварди.

Междувременно бе обявен и конкурс за набиране на шофьори за градския транспорт, като общината е готова да инвестира в квалификацията им. Затова се набират и шофьори категория С, които могат да изкарат курсове за друг вид превозни средства –категория D, каза зам.-кметът.

Колкото до 6 май – Празника на Русе, общината ще спази традицията пътуването на този ден по линиите, обслужвани от „Общински транспорт, да е безплатно за русенци и гостите на града.

Exit mobile version