217 секции в община Русе ще очакват своите 143 500 избиратели в неделя /ВИДЕО/

217 секции ще бъдат разкрити за местните избори в неделя, 27 октомври, на територията на община Русе, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Николай Братованов. В тях своето право на глас ще могат да упражнят 143 500 избиратели. В сравнение с предишните местни избори през 2015 г. те са намалели с 10 000 души.

Към основните 210 секции ще бъдат разкрити пет допълнителни – в следствения арест, УМБАЛ „Канев“,  УМБАЛ „Медика“, дом „Милосърдие“ и Центъра за психично здраве. Ще има и две подвижни, за които са подадени 60 заявления от трудноподвижни хора. В 22 секции е осигурена възможност да гласуват хора с увреждания, като конкретните номера са публикувани на сайта на общината.

В деня на изборите рожден ден имат четирима избиратели, а своето право на глас ще могат да упражнят трима столетници. 610 са младежите, навършили 18 години, които за първи път ще имат възможност да застанат пред урните.

За вота на избирателите ще се състезават 11 кандидати за кмет на община Русе, от които най-възрастният е на 73 години, а най-младият на 29 години. Сред кандидатите за общински съветници най-възрастният е на 79 години, а най-младият – на 19 години.

В Русе ще се гласува с две бюлетини – за кмет на община и за общински съветници, а в Мартен и по селата – с три, тъй като там избират и кмет на населеното място. От ОИК припомниха, че вотът е валиден, ако е използван син химикал, а отбелязването е със знаци Х или V.

Изборният ден ще започне в 7 часа, като не трябва да се забравя, че през нощта часовниците се връщат с един час назад. Краят е в 20 часа.

До момента в ОИК са постъпили 23 жалби, като основните са за поставяне на агитационни материали в нарушение на закона, а комисията е дала указания за премахването им.

Exit mobile version