20 души от Сингапур минаха Дунав мост, чакат ги 14 дни карантина в хотел в Търново /ВИДЕО/

20 души от Сингапур са минали днес през граничния пункт Дунав мост при Русе. Те са отивали на екскурзия във Велико Търново, но тъй като Сингапур е една от рисковите дестинации за коронавирус, сега вместо туризъм ги чака 14-дневна карантина в търновския хотел , съобщи директорът на РЗИ-Русе д-р Маргарита Николова.

При преминаването през Дунав мост чужденците са попълнили анкетни карти и е била измерена температурата им. Всички са здрави, но въпреки това подлежат на карантина. Обяснено им е било, че ще трябва да стоят две седмици затворени в стаите си хотела, но те не са се отказали от пътуването си. Хотелът и местното РЗИ са предупредени, а колкото до допълнителните разходи около престоя на сингапурците, те ще трябва да си ги поемат сами.

В момента в Русенско има над 30 души под домашна карантина. Те се наблюдават от личните лекари, по телефона им се обяснява какво трябва да правят, ежедневно си мерят температурата и я записват. От днес в контрола се включват кметовете на общини и полицията, тъй като РЗИ няма капацитет да следи дали тези хора действително стоят по домовете си и спазват карантината.

Колкото до осигуряването на медицинския персонал с предпазни средства, стана ясно, че РЗИ има ангажимента само към собствените си служители, а отделно е дала 100 предпазни облекла и 100 маски на Инфекциозното отделение в УМБАЛ „Канев“. Другите институции, включително и „Спешна помощ“, трябва сами да си ги осигурят, обясни д-р Николова.

Exit mobile version