19 училища от Русенско се представят в Панорамата на средното образование в Русе

Областният управител Анатоли Станев, кметът Пенчо Милков, началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев и ректорът на Русенския университет академик Христо Белоев откриха тазгодишната Панорама на средното образование. Тя бе подредена на алеята пред хотел „Дунав“.

Общо 19 училища – всички професионални и профилирани гимназии, както и по-голямата част от средните училища в града участват в инициативата. В рамките на следващите три дни до понеделник те ще имат възможността да представят постиженията на своите ученици, както и специалностите, които предлагат през следващата учебна година.

Още при откриването на събитието интерес към него проявиха стотици ученици и техните родители. През учебната 2023/2024 година отново превес ще бъде даден на професионалното образование. 43 паралелки от общо 67 ще бъдат с такава насоченост. Това е с една повече спрямо миналата година. 9 от тях ще са дуални, като предстои разкриването на пет напълно нови – говедовъдство в ПГ по селско стопанство в Две могили, компютърни мрежи в ПГ по електротехника и електроника „Апостол Арнаудов“, художествена тъкан в ПГ по облекло „Недка Иван Лазарова“, промишлена електроника в ПГ по транспорт, пространствен дизайн в ПГ по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“. Останалите 24 паралелки са профилирани.  STEM паралелките ще бъдат около 64% от всички.

В приветствието си към присъстващите областният управител Анатоли Станев подчерта значението на доброто образование, което е в основата на прогреса и благоденствието на всяко общество. „Русе има много сериозни образователни традиции и заслужено се нарежда сред градовете с най-високи постижения в сферата на училищното образование в страната. Доказателство за това са традиционно високите резултати на учениците от града и региона на националните външни оценявания, както и успехите на редица национални и международни конкурси и състезания“, каза Станев.

От своя страна кметът Милков посочи, че сред най-важните моменти в живота на всяко дете  е изборът къде то трябва да продължи средното си образование. Той отбеляза още, че Русе има изключителна палитра от училища и всеки млад човек трябва да реши какъв иска да бъде.

Според д-р Георгиева това е важен избор, защото училището след 7 клас трябва отговори на професионалната ориентация на ученика, на неговите изисквания и очаквания. „Без взаимодействието между институциите не можем да отговорим на изискванията на родителите и учениците“, сподели още началникът на Регионалното управление на образованието и благодари за подкрепата на областния управител и кмета. По нейните думи училищата в региона са гаранция за качествено образование.

„Нашите учебни заведения са едно от многото неща, с които се гордеем. Благодаря на учители и ученици, че поддържат високо ниво на средното образование в града“, сподели Иво Пазарджиев.

Академик Белоев оцени високо организацията на събитието и посочи, че това дава отлична възможност за ориентация за избор на професия, което от своя страна популяризира русенското образование.

Инициативата се организира от Регионалното управление на образованието и Община Русе със съдействието на училищата в града за шеста поредна година. Програмата за официалното откриване бе подготвена от Професионалната гимназия по туризъм „Иван Петрович Павлов“.

Exit mobile version