18 хектара запалени стърнища в Румъния задимиха Русе, има повишени нива на ФПЧ

Запалени сухи треви на площ от 18 хектара в окръг Гюргево са причина за снощното задимяване и неприятна миризма, усетени в Русе. Това е станало ясно след разговор между областния управител на Русе Галин Григоров и префекта на окръг Гюргево Анета Матей, осъществен със съдействието на изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.

Според румънската страна на място веднага са изпратени пожарогасителна техника и екипи на Окръжния инспекторат за извънредни ситуации „Влашка“. Всички компетентни институции от съседно Гюргево са запознати и са предприели необходимите мерки за справяне със ситуацията.

Автоматичната станция за непрекъснат мониторинг на качеството на атмосферния въздух на РИОСВ-Русе, разположена в централните части на града, е регистрирала снощи повишени  нива по показатели фини прахови частици от 10 и 2.5 микрограма на кубичен метър. Превишението е за периода от 21 ч.  до полунощ. Няма превишения на средноденонощната норма на ФПЧ 10. Нивата на останалите следени показатели в пункта са в норма. През периода посоката на вятъра е била запад-северозапад.

В екоинспекцията са постъпили 12 сигнала за наличие на миризми на изгряло, предимно от централните части на града, на горещата телефонна линия и интернет страницата на РИОСВ.

Към момента пожарът е овладян и няма повод за притеснение, е уверила Анета Матей.

Институциите от българска и румънска страна продължават да са в постоянен контакт и при необходимост са в готовност да предприемат допълнителни действия, съобщиха от областната управа в Русе.

Exit mobile version