18 паметника на загиналите във войните ще бъдат ремонтирани в Русенско

18 паметника и паметни плочи в Русенска област са предложени за ремонт, съобщиха от областната управа. Очакваната помощ от страна на държавата възлиза на 41 224 лв.

С малко над 15 000 лева се предвижда да бъдат ремонтирани три паметника в община Борово. Това са монументът на загиналите през Балканската, I-та и II-та световни войни в Екзарх Йосиф, паметникът на жертвите в сраженията през 1912 – 1918 г. и 1944 – 1945-а и паметната плоча с имената на отдалите живота си за Освобождението на Обретеник.

В Беленско също ще се ремонтират три паметника извън общинския център със сума от 2 528 лв. Това са паметниците в Дряновец на убитите по време на войните от 1912 – 1913 г., в Копривец – на участвалите в Първата и Втората световни войни и паметна плоча в село Стърмен, увековечаваща героизма на Рачко Яков и Петър Караиванов през Отечествената война.

В Две могили пък е заложена рехабилитацията на паметника, намиращ се в училищния двор в Кацелово. Той е посветен на загиналите в Балканската, Междусъюзническата и I-та световни войни. Начинанието ще излезе около 2 700 лв.

В община Сливо поле идеята е да се ремонтират два паметника за общо 4916 лв. Става дума за паметника на загиналите във воините между 1912 и 1945 г. в Голямо Враново и за паметната плоча с имената на героите от Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни в Малко Враново.

В Ценово за 7 129 лв. ще се прави ремонт на мемориала на загиналите във войните.

В община Русе идеята е да се освежат 8 монумента и паметни плочи, като за тях от републиканския бюджет ще се отделят 8 700 лв. 7 от паметниците са извън Русе, а в града се предвижда единствено освежаване на Мемориала на загиналите във войните за национално обединение, намиращ се на ул. „Александровска“.

Сред останалите паметници, които ще бъдат освежени, са на загиналите среднокулчени във Втората световна война, на отдалите живота си в Балканската и Първата световни войни в Мартен, на загиналите за Родината в Сандрово, както и на прославилите родния край през Балканската и Първата световни войни в Николово. Същевременно три паметни плочи с имена на храбри патриоти били се за свободна, единна и независима България в Ново село, Тетово и Хотанца също ще бъдат освежени.

От общините Иваново и Ветово не бяха направени предложения за възстановяване на войнишки паметници. От Ветово дори посочиха, че сами успяват да намерят средства за поддръжката на военните паметници в общината, като скоро предстои да отправят предложение за изграждането на два нови такива.

Направените и одобрени предложения ще бъдат изпратени в Министерството на отбраната, където те ще бъдат разгледани. При първа възможност се очаква да започне тяхното поетапно финансиране.

 

Exit mobile version