18-годишната Ясна от Русе стана първата българка с балканска титла по планинско бягане

18-годишната Ясна Петрова стана първата българка, спечелила балканската титла по планинско бягане. Младата състезателка завоюва злато в индивидуалното класиране и сребро в отборната надпревара на Балканското първенство в Брашов, Румъния. Тя бе поздравена от кмета Пенчо Милков, който й връчи символичен медал с герба на Община Русе.

Ясна Петрова се занимава със спортно ориентиране и лека атлетика от близо 10 години. Заради коронавируса международните състезания по ориентиране са отложени, което позволява на русенката да се концентрира върху атлетиката и да запише своя най-добър сезон до момента.

За Ясна състезанието в Брашов е било голямо изпитание  – не само за физиката, но и за духа ѝ. „Всички ни плашиха със състезателките от Турция, които бяха фаворити сред участниците и дори действаха с отборна стратегия. Но на старта застанах със самочувствие, като носех българския трикольор, обрисуван върху лицето ми. Стискайки зъби, успях стъпка по стъпка да разбия фронта на съперничките ми. Но дойде умората – губех темпо, нямах въздух, въпреки окуражителните викове на треньорите ми по трасето. Единствено имах сила да си повтарям едно нещо – Можеш!, и да го вярвам с всяка моя жилка, с всеки мускул“, разказва тя.

Преодолявайки изкачването, което са и първите 3 км от общо 6-те км трасе, Ясна е била на трета позиция. Но тогава идва спускането, което е и голямата ѝ сила. Тя успява да скъси преднината и взема първата позиция на ключово място от маршрута буквално минута преди финала. Така Ясна Петрова става първият български състезател, спечелил призовото място на подобно състезание.

Exit mobile version