144 са новите случаи в Русенско, PCR тестовете за социалните институции са безплатни

144 са новите случаи на COVID-19 в област Русе за изминалото денонощие, сочат данните на Регионалната здравна инспекция. Най-много нови случаи са установени в община Русе – 121. От останалите 23 случая 8 са в община Ветово, по 5 в Иваново и Сливо поле, както и 3 в Борово. Също така по един новозаразен има в общините Бяла и Ценово. За последните 24 часа няма новозаболели в Две могили. Така от началото на пандемията диагностицираните с коронавирусна инфекция в областта достигнаха 5215 души, а активните случаи са 2374. По последни данни към момента общо 461 души се намират на лечение в болниците от региона, като 23-ма от тях са на интензивно лечение.

Същевременно през вчерашния ден са оздравели още 73 души, което означава, че от началото на пандемията излекуваните от COVID-19 в Русенско станаха 2654. За съжаление вчера са починали четирима мъже и четири жени с положителен PCR тест за коронавирус.

PCR тестовете за бездомните хора в Русенско са напълно безплатни, обясни директорът на РЗИ д-р Маргарита Николова. От август има уговорка с Центъра за временно настаняване на бездомни лица и в риск „Добрият самарянин“ да тестват всеки постъпващ там. Подобно изследване се налага, за да не се допусне разпространението на заразата сред останалите обитатели на институцията.

Извършването на тези изследвания е регламентирано със заповед на министъра на здравеопазването. Постъпването в тези институции в момента се осъществява единствено по хуманитарни и/или медицински причини.

Практиката на Регионалната здравна инспекция е същата и с всички останали социални заведения в област Русе. Безплатни PCR тестове се правят и на всички връщащи се от домашен отпуск в домовете за възрастни хора, както и на деца в риск от социалните институции. В случай, че лицето не може веднага да бъде изследвано, то бива изолирано в отделна стая в съответната институция.

 

Exit mobile version