130 г. от химна „Върви, народе възродени“ честват в библиотеката в Русе

130 години от създаването на химна „Върви, народе възродени“ ще бъдат отбелязани на 15 април от 2022 г. в 16:00 ч., във фоайето на ІІ етаж на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ Почит към делото на неговия създател Стоян Михайловски ще бъде отдадена с изложба от документи, част от фонда на библиотеката. Деца от ОбДКЦИ ще изпеят всеучилищния химн и ще бъде прожектирано специално видео.

На 15 април 2022 г. се навършват 130 години от създаването на текста на Български всеучилищен химн. Това се случва в Русе на 15 април 1892 г., когато Стоян Михайловски, учител по френски език в Русенската мъжка гимназия, написва стихотворението „Кирил и Методий“ . Текстът е публикуван за първи път в сп. „Мисъл“, кн. 9–10, 1892 г. Оригиналното заглавие е „Кирил и Методий“ с подзаглавие „Проект за български всеучилищен химн“. Под текста авторът, подписан като Ст. Михайловский, подава датировка „Руссе, 1892 Априлий 15“ През 1901 г. композиторът Панайот Пипков създава музиката към текста и така се ражда вдъхновяващият химн на словото и писмеността.

Експозицията ще е достъпва за зрители и посетители на библиотеката до 24 май – Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.

Exit mobile version