13 машини за демонстрационно гласуване пристигат днес в Русе, ще обикалят областта

Тринайсет демонстрационни машини ще пристигнат днес в Русе по решение на Централната избирателна комисия /ЦИК/. На тях желаещите да направят репетиция, преди да упражнят вота си на 2-и октомври за народни представители, ще могат да гласуват с електронна бюлетина.

Електронните устройства ще обиколят цялата област, като те ще бъдат придружавани от членове на РИК, които ще обясняват на хората как да работят с машините, а логистичният процес ще бъде обезпечен от Областната администрация. Изготвя се и график, като целта е в най-кратки срокове да започне демонстратионното гласуване в региона. То е част от мащабна информационна кампания в цялата страна, чрез която ще се обхванат всички населени места, където ще се гласува по този начин. Очаквайте подробности.

Машините ще бъдат доставени в Русе преди обед – най-вероятно около 10.30 часа.

Припомняме, че ЦИК пусна и виртуален симулатор. Той е част от разяснителната кампания за гласуване с машините, провеждана от ЦИК. Симулаторът може да бъде използван неограничен брой пъти от всеки желаещ да възпроизведе основните операции за упражняване на вот с устройствата. Той е достъпен на следния уеб адрес: https://www.cik.bg/suemg_02.10.2022/.

 

Exit mobile version