128 години от учредяването на ВМРО-БНД отбелязаха в Русе

Преди 128 години в Солун шестима млади българи се събраха, за да учредят най – българската организация – организацията ВМРО. Днес, 128 години по – късно, ние сме се събрали тук, за да отдадем почит и да заявим пред тяхната памет, че борбата, която те започнаха преди 128 години, няма да престане и ние ще се борим за техните идеали и до края на нашия живот и следващите млади поколения след нас ще продължат борбата, заяви днес водачът на листата от кандидати за народни представители в 19-и МИР – Русе Траян Тотев.

Това стана по време на честване 128 години от създаването на ВМРО – БНД, което се проведе пред пaмeтнaта плoчa нa ocнoвaтeлитe нa „Taйнитe oфицepcĸи бpaтcтвa“, cъздaдeни зa ocвoбoждeниeтo нa бългapитe в Maĸeдoния и Oдpинcĸo – Бopиc Capaфoв и Aлeĸcaндъp Πpoтoгepoв нa yл. „Aлeĸcaндpoвcĸa” 124, в гpaдинĸaтa дo бившитe ĸaзapми нa Πeти пexoтeн Дyнaвcĸи пoлĸ.

ВМРО е най – българският проект. Той няма да престане да съществува и ние, като борци за българщината, няма да се откажем от борбата за българите навсякъде, където са и българщината, където тя е в опасност, добави г-н Тотев и призова присъстващите да сведат глави пред героите. Водачът на листата отбеляза, че Протогеров и Сарафов са служили като войници в нашия град, а самата Мара Бунева е живяла тук със съпруга си.

Поднесени бе венец пред паметника от кандидатите за депутати Галин Григоров и Деян Стайков, както и цветя от признателни русенци, а междувременно почетният караул наведе знамена.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

Exit mobile version