12 факта за обувките, за които досега не сте знаели

Ако някога сте попадали на информация, касаеща високите токчета на Луи XIV в залите на Версай или за това как се е появила емблематичната червена подметка на Кристиан Лубутен, вече знаете, че обувките имат дълга, завладяваща и изненадваща история. За да покажем какво имаме предвид, съставихме списък с някои от най-интересните факти за обувките, които просто са твърде добри, за да не бъдат споделени.

От това какво означава да мечтаеш за стилен чифт обувки на ток, а кой не мечтае, през цената на най-скъпите обувки, продавани някога, до произхода на платформите и размерите на обувките- тази специфична модна категория е пълна с интересни факти. Няма да съжалявате, че сте ги запомнили, ако те се появят като тема на разговор на следващата ви вечер на любопитните или ако търсите уникално начало на разговор.

Превъртете надолу, за да научите 12 завладяващи факта за обувките. А ако сте решили да пазарувате онлайн, може да видите и кодове за отстъпка обувки бг.  

1.„Промъкването“ и маратонките са неразривно свързани

Хората започват да използват термина „маратонки“ в края на XIX в., защото гумената подметка им позволява да се „промъкват“, без да издават звук, според  The New York Times  

2.Барликорнът е първият размер на обувките

В началото на 1300 г. във Великобритания е изобретен първият метод за измерване на размера на обувките. Крал Едуард II установява барликорна като стандарт за измерване на обувки. Той определил, че дължината на три барликорна е равна на един инч, и това се превърнало в стандарт за определяне на размера.

3.За първи път токчетата са носени от мъже

Дълго време токчетата са се свързвали по-скоро с висок социален статус, отколкото с пола. За мъжете, които яздели коне, било необходимо да имат токче на ботуша, за да се задържат на стремената.  

4.Средностатистическата американка притежава 19 чифта обувки

Според това проучване средностатистическата американка има поне 19 чифта обувки в гардероба си. Колко чифта притежавате вие?

5.Най-скъпият чифт обувки в света е продаден за 660 000 лева

Емблематичните рубиненочервени пантофки на Дороти от „Магьосникът от Оз“ са продадени за сумата от 660 000 лева ,като естествено и с право заемат първото място. Оригиналният чифт е продаден на търг през 2000 г.  

6.Обособяване и изработка на дясна и лява обувка

Във Филаделфия е произведен първият чифт обувки за десен и ляв крак. Можете ли да си представите мъките преди тази брилянтна промяна?

7.Платформите са създадени в резултат на един експеримент

Тъй като поради търговското ембарго на Италия през 40-те години на миналия век стоманата вече не била достъпна, дизайнерът Салваторе Ферагамо експериментирал с нови материали, в резултат на което се появили обувките тип платформа. 

8.Науката може да обясни вашето влечение към обувките

Да, тези токчета са напълно оправдани. Обувките са колекционерски артикул, според д-р Сюзън Ферис, редактор на книгата „Footnotes“. Това означава, че покупката на нов чифт стимулира определена област в префронталната кора.

9.Вашето отношение към живота може да бъде представено от мечтите ви за обувки

Оказва се, че сънуването на обувки може да покаже дали се чувствате задоволени, а също така и нивото ви на самочувствие. Не е ли очарователно? Има много информация относно сънищата за обувки, която е достъпна и можете да прочетете по всяко време.

10.Първите дамски ботуши са създадени за кралица Виктория през 1837г.

Според Музея за приложни изкуства и науки обущарят Джоузеф Спаркс-Хол създава ботуши, които са еластични и, които кралицата да обува и събува много по-лесно. Ботушите „Челси“ са резултат от еволюцията на този стил. Жените продължават да обожават този универсален стил повече от век по-късно. 

11.Джими Чу изработва първия си чифт обувки, когато е на 11 години

Какъв майстор на обувките! Пазарувайте най-продаваните артикули на Джими Чу тук!

12.Смята се, че прословутата колекция от обувки на Кари Брадшоу е на стойност над 40 000 долара

Ако трябваше да гадаем, щяхме да предположим много повече, но тази статия разкрива истинската стойност на любимата колекция обувки на Брадшоу.

Exit mobile version