11 проекта кандидатстват за паметник на Васил Левски в Русе/ВИДЕО/

11 проекта участват в националния конкурс, който ще определи как ще изглежда паметника на Васил Левски в Русе. Той се организира за втори път, след като преди година комисията не може да постигне съгласие за победителя. Зад идеята застана инициативен комитет от русенци, подкрепен и от общината.

В следващите две седмици проектите ще бъдат на вниманието на русенци във фоайето на Пленарна зала, където ще има урна и всеки ще може да даде своя глас. Ще се гласува и онлайн на сайта на общината.

Крайното решение обаче ще бъде на комисията, която ще избере победителя на 3 декември.

Всички проекти са нови, макар част от авторите да са участвали и в предишния конкурс. Освен конкретната визия на паметника, авторите показват как ще бъде разположен на отреденото от общината място. „Много е важно характеристиката, която излъчва паметникът, говорим като лице, говорим като композиция и архитектурно как се вписва в цялата среда на Парка на възрожденците“, сподели главният архитект Живка Бучуковска.

От инициативния комитет са оптимисти, че този път паметник ще има. „На празен ход завъртяхме вече една процедура, този път имаме, смятам, доста качествени предложения“, коментира депутатът Искрен Веселинов, който е част от инициативния комитет.

Арх.Орлин Неделчев пък оцени участието на колективите от предното издание като положителен факт. „Виждаме, че са израснали самите те в собствения си творчески продукт и за мен това е страшно позитивно. Надявам се това да даде съответния краен резултат с излъчването на фаворит, който да бъде реализиран“, каза той.

Exit mobile version