Ясно е колко съветници ще избират в общините в Русенска област

Ясен броят на мандатите за общински съветници в осемте общини в Русенска област. Въпреки широко тиражираните мнения, че след Преброяване 2021 в Общинските съвети ще влизат по-малко хора, това почти никъде няма да се случи, тъй като, както Русе Медиа писа преди време, данните от преброяването важат само за мандатите за депутати. При общинските съветници се гледа броят на населението по постоянен адрес според данните от ГРАО.

Това бе потвърдено и от Централната избирателна комисия, която определи броят на съветниците да се изчислява в зависимост от броя на населението на общината към 4 август 2023 г. (датата на обнародване на указа на президента на Република България за насрочване на изборите за общински съветници и за кметове). Броят на мандатите се определя съгласно чл. 19 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, както следва:

Така според данните на ГРАО за Русенска област към 15.07.2023 г. за население с постоянен адрес в съответната община разпределението е следното:

Exit mobile version