Ясни са младите режисьори, избрани за участие в конкурса „Слави Шкаров“ в Русе

Станаха ясни имената на тримата млади режисьори, които са селектирани за настоящото издание на Конкурса за млад режисьор „Слави Шкаров“, организиран от Драматичен театър „Сава Огнянов“-Русе. Това са Ана Батева, Кристина Беломорска и Ева Данаилова.

„Изборът между шестнадесетте кандидатури бе наистина много труден. Много от тях не само представят задълбочен поглед към темата за „ДРУГИТЕ“, но са и смели визии за съвременен и жив театър, които заслужават да бъдат на големите български сцени. Аз съм искрено щастлив, че младите български творци със силен глас, готови да създават качествен и различен театър, са сред нас – тук и сега и са готови да го докажат. Осъзнавайки напълно огромната отговорност към тях, за мен бе привилегия да се докосна до техния свят и желая от сърце, за всички нас, те да получат заслужения шанс да обогатят българския театър. Благодаря на всички кандидати!“, коментира селекционерът на конкурса Пламен Харманджиев.

През юни в Русе финалистите ще имат възможността да изработят в рамките на шест дни, заедно с трупата на Драматичен театър „Сава Огнянов“, откъси, които ще представят пред русенската публика.

Ана Батева ще представи работата си по „Празен град“ на съвременния северномакедонски драматург Деян Дуковски, в която двамата братя и войници от враждуващи страни Гьоре и Геро ще се срещнат в нощта преди решаващата битка.
Кристина Беломорска ще въведе зрителите в „сайт-спесифик черна комедия“ с текста на съвременния румънски драматург Матей Вишниек „Различен театър или Човекът като кошче за боклук“, в който ще протегне ръка към бездната на изгубената близост.
Ева Данаилова ще провокира с авторски спектакъл, който Бертолт Брехт и актьорите ще пишат заедно с нея в търсенето на „малкия човек“ сред стихиите на кризисния свят.
„С нетърпение очаквам да проследя работата им и да ги подпомогна в ролята на драматург през шестте дни“, каза още Пламен Харманджиев.

Exit mobile version