Японският посланик обсъди интересни въпроси с кмета и ректора на Русенския университет

Извънредният и пълномощен посланик на Япония в България Н. Пр. Нарахира Хироши бе днес на работно посещение в Русе. Той бе придружен от Кей Танеда, първи секретар по икономическите въпроси в посолството.

В разговор с кмета Пенчо Милков и неговите заместници бяха обсъдени въпросите за икономиката, туризма и инфраструктурата в Русе и региона. Според Н. Пр. Хироши България предоставя отлични човешки ресурси и възможности за развитие на стартъпи. Той поздрави кмета за въвеждането на обучения по роботика във всички детски градини в общината.

„В Индустриалния парк на Русе до няколко месеца трябва да заработи обучителен център за кадри въз основа на Меморандума ни за сътрудничество с Тракия индустриална зона. С ръководството ѝ поддържаме близък контакт и възприемаме управленски модели от тях, тъй като тя е най-успешният пример за публично-частно партньорство в Южна България“, каза Пенчо Милков.

Сред основните предимства за развитие на бизнес в Русе и региона са географското местоположение и близостта с румънската столица Букурещ, Русенският университет като образователен център за целия Дунавския регион и въвеждането на редица мерки за прозрачност, които общинското ръководство прилага след инициирани от него срещи и препоръки на 4 от най-големите антикорупционни организации в света.

Японският посланик постави въпроса и за изграждането на втори мост между България и Румъния до Русе и финансирането, с което той би се реализирал. Милков сподели, че текстът на споразумението, с което двете страни се съгласяват да работят за трети мост, все още не е публичен. Двамата с Хироши се съгласиха, че мащабният проект е от критична важност за България и реализирането му не търпи отлагане.

Обсъдена бе и необходимостта от създаването и налагането на национални туристически маршрути от страна на туристическото министерство, в рамките на които отделните общини съвместно с бизнеса да осигурят отделните туристически продукти.

През май се очаква бизнес делегация да пристигне в града ни от Осака, а Милков отправи предложение и за организирането на бизнес среща с действащите фирми в района, в която да вземе участие самият посланик и представители на Българо-Японския икономически съвет.на Констанца.

Дипломатите посетиха и Русенския университет „Ангел Кънчев“. Ректорът   акад. Христо Белоев, представи модерната база, съвременните ресурси за обучение и изследвания,  дълголетните образователни традиции и авторитетната лидерска позиция на университета в областта на иновативните образователни технологии и международното сътрудничество. Академик Белоев разказа на гостите за участието на университета в големи международни мрежи, включително и тези с централноазиатските държави. Той подчерта, че завършените  международни проекти с тях, са отлична основа за бъдещо сътрудничество.

Ректорът на Русенския университет информира Н.Пр. Посланик Нарахира Хироши за сътрудничеството между русенското висше училище и университета в град Кобе, Япония, като уточни, че връзките между тях предстои да бъдат официализирани през следващата година чрез подписване на меморандум за сътрудничество.

На срещата присъстваха още доц. д-р Десислава Стоянова Атанасова – Зам.-ректор по интернационализация и комуникационна политика и проф. д-р Пламен Кангалов – Зам.-ректор по учебната работа.

Н.Пр. Нарахира Хироши благодари за гостоприемството и подробното представяне на университета. Той каза, че е впечатлен от широкообхватната дейност и отличното функциониране на университета, а също така и от мерките за бързо преминаване на онлайн обучение по време на ковид-пандемията и настройката на висшето училище за такова обучение.

Разговорите продължиха с обсъждане на възможности за  установяване на механизми за устойчиво  партньорство и диалог чрез срещи, дискусии и посещения.

Срещата беше полезна, тъй като създаването на подобни жизнеспособни партньорства осигурява предимства в условията, поднесени от съвремието.

Exit mobile version