Южноафриканската фабрика в Русе ще сглобява батерии, произведени в Китай

Малка фабрика за сглобяване на батерии за съхранение на енергия бе открита днес в Русе. Тя е част от компанията „Солар МД“, съобщи за БТА съсобственикът на фирмата Калоян Димов.

Той обясни, че основната фабрика в Южна Африка е от 2014 година. „Имаме клиенти в България, Румъния, Турция и в Близкия Изток. Тъй като доставките са много бавни от Южна Африка, решихме да отворим тази по-малка фабрика в Русе и да работим с местни партньори за някои от частите на батерията. Тук ще бъде само крайното сглобяване на батериите, които се произвеждат в Китай. Идеята е да си оптимизираме доставките до клиентите“, обясни Димов. Пред БТА той каза още, че първоначално ще бъдат наети 15 служители.

Според Областна администрация-Русе от фирмата трябва да преминат още една административна процедура, като заедно с партньорите си ще създадат около 70 нови работни места. По информация на Forbes инвестицията на фирмата в Русе е около 3 млн. лв. От фабриката са уверили, че няма да има никакво замърсяващо производство тук, казаха още от областната администрация.

Лентата на новата фабрика символично бе прерязана от областния управител на Русе Анатоли Станев, председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев и представители на мениджмънта на компанията.

„Искаме да започнем с около 60 мегаватчаса на година. Това означава да сглобяваме по 20 батерии на ден. След това мислим да се разширяваме“, каза Калоян Димов. Той обясни, че във фабриката в Южна Африка работят около 150 души.  „Важно е да се съхранява енергията, защото слънчевата светлина може за минута да подсигури енергията за цялата планета за година“, каза Димов.

„Солар МД“ е сред лидерите на пазара за съхранение на литиево-йонни батерии в Африка. На два пъти получава приз за най-добра соларна компания в Кейптаун, Южна Африка. Освен с производство на продукти, се занимава със системна интеграция, инсталации, както и с мониторинг и поддръжка.

Exit mobile version