Ще правят антигенни тестове и на Дунав мост на влизане в България

Следващата седмица на граничния пункт „Дунав мост“ при Русе ще бъде разкрита манипулационна за бързи антигенни тестове. Тя ще се намира на трасетата на вход в България и ще се обслужва от УМБАЛ „Медика“. Тестовете ще бъдат платени според ценоразписа на болницата и ще струват 60 лв. Резултатите ще излизат до 30 минути, като манипулационната ще работи без почивен ден, 24 часа в денонощието, включително събота и неделя.

Разкриването на такава манипулационна е свързано със засиления туристически поток през лятото и със завръщащите се у нас българи от чужбина. Повечето от хората, които влизат в страната, нямат предварително направени изследвания и подлежат на задължителна 10-дневна карантина, която могат да отменят до 24 часа слез представяне на отрицателен PCR или антигенен тест. По този начин се цели да бъдат максимално улеснени и да не губят време в търсене на лаборатории в града или в населеното място, където отиват.

Инспекторите от РЗИ-Русе, осъществяващи здравния контрол на Дунав мост, изпитват затруднение в своята работа, тъй като централната информационна система често блокира и уведомленията за карантина се налага да се пишат на ръка. Почти всички граждани, поставени под карантина, в рамките на 24 часа извършват и предоставят в РЗИ – Русе отрицателен антигенен тест и служители на инспекцията я отменят.  За разлика от здравните инспекции в други гранични градове, РЗИ-Русе няма специализиран отдел за граничен контрол и това затруднява много работата, тъй като се изисква допълнителен човешки ресурс и финансови средства. Откриването на лаборатория на Дунав мост ще улесни и служителите на РЗИ.

 

Exit mobile version