Шумните гларуси отново изместиха гълъбите от центъра на Русе

Гларуси отново изместиха гълъбите от центъра на Русе. Тази тенденция продължава вече няколко години – за радост на децата и известни тревоги за родителите, които се притесняват от евентуални зарази.

Тъй като гларусите предпочитат да свиват гнезда на високи места, откъдето имат добра видимост и са защитени от хищници, малките се излюпват най-често върху козирката на общината в Русе. Докато им заякнат крилата, се разхождат по земята, а родителите им са наоколо, за да ги пазят. Ако човек се загледа по-продължително, вижда как при всяко отделяне на възрастните птици от децата им, малките започват притеснено да пискат.

Заселването на гларусите в Русе доведе и до намаляване на присъствието на гълъбите, тъй като големите чайки се хранят с яйцата и малките на гълъбите. Според специалистите присъствието във вътрешността на страната на гларусите, които сме свикнали да виждаме по морето, не е изненада, тъй като те се хранят с боклуци и остатъци от човешката храна. Гларуси вече могат да се видят почти във всеки град, а родители споделят, че са доволни. Вместо да ходят до морето, децата им могат да видят големите чайки на живо в Русе.

За съжаление гларусите причиняват и много мръсотия и се налага периодично да се мият плочките на площада пред общината. Преди години са правени опити от местната администрация популацията да бъде унищожавана още в момента на излюпването на малките, но тази практика е прекратена. Част от хората са недоволни, защото гларусите са много шумни, а други им се радват като вид атракция за града ни.

 

Exit mobile version