Шофьор на тир: За 2 часа се придвижих само 300 метра към Дунав мост /ВИДЕО/

Огромни опашки от камиони вече трети ден създават затруднения за пътуващите от Мартен. Тировете са на две опашки, наредени от двете страни на бул.“Тутракан“ по пътя Русе-Силистра, както и по бул.“България“ в посока КАТ. Това доведе до тапи и задръствания, което провокира жителите на Мартен да заплашат с гражданско неподчинение.

Водач на камион в района на кръговото пред Дунав мост сподели, че за 2 часа се е придвижил около 300 метра. Шофьори на леки коли, излезли вече от тапата, разказаха, че 40 минути им е коствало да се придвижат от КАТ до кръговото. Не са малко тези, които проверяват ситуацията във фейсбук и групите за пътна обстановка, и при поява на информация за проблеми търсят маршрут през Николово. Споделят, че разстоянието се увеличава с няколко километра, но по-добре да отделят 5 минути повече в пътуване, отколкото да попаднат в задръстване за 1-2 часа.

Причината за огромния трафик на товарни автомобили е свързана с военните действия в Украйна. Стоките от Русия влизат в Турция и оттам през България и Дунав мост се насочват към страните от ЕС. Капацитетът на моста за 24 часа е максимум 1300 транспортни единици. Проблемът се задълбочава и заради недобросъвестни шофьори на камиони, които се опитват да се прередят и да се вмъкнат в първото отворило се пространство в опашката. Това създава допълнително напрежение и води до тапи.

Въпреки обещанията, че ще се предприемат мерки да се обработват документите само на едно гише, а не да се вкарват в системата и от българска, и от румънска страна, това все още не е станало. Допълнително забавяне има и заради факта, че от румънска страна работят само два кантара. В процес на изграждане и пускане в експлоатация са още два, като единият е почти готов, но все още е в тестов режим. Очаква се с пускането им в действие трафикът да се облекчи и да се обработват повече камиони.

Exit mobile version