Шофьори на тирове бяха изкарани под строй на протест край Дунав мост

Организаторите не успяха да обяснят защо превозвачите не се разберат помежду си, а си говорят чрез протести

Шофьори на тежкотоварни камиони бяха изкарани под строй на протест в района на граничния пункт „Дунав мост“. Акцията, която се организира в цялата страна, е под егидата на Съюза на международните превозвачи в защита на проекта за Закон за българската автомобилна камара.

Оказа се, че водачите на тирове не са наясно защо точно са събрани на бул.“България“ и отказаха да разговарят с журналистите. По думите на Цветелина Ненова, координатор на съюза за Русе, идеята била да се протестира, като се изкарат на пътя превозните средства. А това го правели шофьорите. Тя сравни протеста с този на земеделските производители, които вадели тракторите. Според нея трактористите също едва ли знаят какви са исканията на шефовете им, а просто извършват транспортната дейност.

Всъщност и самите организатори се затрудниха да обяснят какво конкретно искат с този мирен протест и как бъдещият закон ще подобри работата им. „Желаем браншът да бъде обединен със закон, със структура и с ясни правила, да са обединени всички фирми да членуват в тази организация, за да има прозрачност. В случая не е малки срещу големи фирми. Въпросът е фирмите, които не желаят този закон да бъде приет,  какво всъщност крият. Идеята е, че всички заедно сме по-силни, но явно на някой не му изнася“, каза Цветелина Ненова.

На въпроса защо се правят протести и контрапротести, вместо двете страни да седнат заедно на една маса и да се разберат, тя не успя да отговори.

Според несъгласните с проектозакона, камарата ще контролира целия бранш, като собственият й контролен съвет е едва от четирима души от бранша плюс министъра на транспорта. Лицензите пък ще се издават само по предложение на новата структура, което поражда съмнения за обективността.

Exit mobile version